ŚniadanieWegetariańskie

Pasta z żółtego sera i jajek (serowa)

Pasta z żółtego sera i jajek (serowa)

Jest lekko pikantna za sprawą dodatku chili i czosnku. Pastę z żółtego sera i jajek robię dość często. Lubię ją jeść zwłaszcza na kolację. Zrobienie pasty serowej jest bardzo proste. Wystarczy wymieszać ze sobą ugotowane i starte na tarce o drobnych oczkach ser żółty oraz jajka. A Na koniec wymieszać z majonezem i doprawić do smaku. Jeśli obawiacie się przykrego zapachu po czosnku (trochę niweluje go posiekana natka pietruszki), możecie go pominąć, choć niewątpliwie podkreśla smak i charakter pasty. Polecam wam również:

pastę jajeczną

pastę z jajek i awokado z prażonym sezamem

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 20 dag sera żółtego

– 4 jajka (ugotowane na twardo)

– 1 łyżka musztardy

– 1 ząbek czosnku

– 2-3 łyżki majonezu

– posiekany koperek, natka pietruszki lub szczypiorek

– sól, pieprz cayenne (chili)

Jak zrobić pastę z żółtego sera i jajek (serową)?

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jajka obrać i także zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Do pasty dodać musztardę i majonez. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekany koperek lub inną zieleninę.  Pastę doprawić do smaku solą i szczyptą chili. Pastą z żółtego sera i jajek smarować kanapki.

Smacznego!

Helen G.

Pasta z żółtego sera i jajek (serowa)
+ 2
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

4 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button