PrzekąskiWegetariańskie

Paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Paszteciki ciasta francuskiego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Szybkie, proste i do tego bardzo ale to bardzo smaczne paszteciki ze szpinakiem i kawałkami suszonych pomidorów. Idealne na imprezową przekąskę. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Zamiast fety dobrze komponuje się tutaj także ser gorgonzola, najlepiej pikantny.

Zobacz takżepaszteciki z kapustą i grzybami.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 2 arkusze ciasta francuskiego (najlepiej świeże z lodówki)

– 1 opakowanie mrożonego szpinaku (około 450g)

– 1 cebula

– 2-3 ząbki czosnku

– 100-120g sera feta lub gorgonzoli

– kilka kawałków suszonych pomidorów w oleju

– około 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

– 1 łyżka masła

– sól, pieprz, maggi do smaku

Dodatkowo:

– rozbełtane jajko wymieszane z łyżeczką mleka

– sezam, czarnuszka do posypania

Przepis na: Paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – Etapy przygotowania:

Zaczynamy od farszu szpinakowego: cebulę obrać, pokroić w małą kostkę, czosnek drobno posiekać nożem. Ser feta/gorgonzolę pokroić w niedużą kostkę. Pomidory odsączyć z zalewy i posiekać nożem na mniejsze kawałki.

W rondelku roztopić łyżkę masła, wrzucić cebulę i zeszklić. Po chwili dodać szpinak mrożony (można dać także świeży) i rozpuścić na wolnym gazie, od czasu do czasu mieszając. Kiedy szpinak się już rozpuści/rozmrozi, dodać posiekany czosnek. Szpinak doprawić do smaku solą i pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową. Powstały nadmiar wody ze szpinaku odlać. Na koniec dodać pokrojony na kawałki ser feta lub gorgonzola i dokładnie wymieszać. Farsz powinien mieć wyrazisty smak.

Arkusz ciasta francuskiego podzielić wzdłuż długiej krawędzi na pół – powstaną dwa długie kawałki. Na każdy kawałek nałożyć farsz szpinakowy i zawinąć pod spód, zaś oba końce do środka. Każdy wałeczek pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki. Tak samo postąpić z drugim arkuszem ciasta francuskiego.

Paszteciki ze szpinakiem umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem z odrobiną mleka, posypać sezamem lub i czarnuszką. Piec przez około 20 minut do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do temperatury 180◦C. Paszteciki z francuskie ze szpinakiem dobrze nadają się do mrożenia lub odgrzewania w opiekaczu, piekarniku albo w mikrofali. Podawać z gorącym barszczykiem.

Smacznego!

Helen G.

Paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button