Paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Paszteciki ciasta francuskiego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Szybkie, proste i do tego bardzo ale to bardzo smaczne paszteciki ze szpinakiem i kawałkami suszonych pomidorów. Idealne na imprezową przekąskę. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Zamiast fety dobrze komponuje się tutaj także ser gorgonzola, najlepiej pikantny.
Zobacz także → paszteciki z kapustą i grzybami.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 2 arkusze ciasta francuskiego (najlepiej świeże z lodówki)
– 1 opakowanie mrożonego szpinaku (około 450g)
– 1 cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 100-120g sera feta lub gorgonzoli
– kilka kawałków suszonych pomidorów w oleju
– około 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– 1 łyżka masła
– sól, pieprz, maggi do smaku
Dodatkowo:
– rozbełtane jajko wymieszane z łyżeczką mleka
– sezam, czarnuszka do posypania
▌Przepis na: Paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – Etapy przygotowania:
Zaczynamy od farszu szpinakowego: cebulę obrać, pokroić w małą kostkę, czosnek drobno posiekać nożem. Ser feta/gorgonzolę pokroić w niedużą kostkę. Pomidory odsączyć z zalewy i posiekać nożem na mniejsze kawałki.
W rondelku roztopić łyżkę masła, wrzucić cebulę i zeszklić. Po chwili dodać szpinak mrożony (można dać także świeży) i rozpuścić na wolnym gazie, od czasu do czasu mieszając. Kiedy szpinak się już rozpuści/rozmrozi, dodać posiekany czosnek. Szpinak doprawić do smaku solą i pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową. Powstały nadmiar wody ze szpinaku odlać. Na koniec dodać pokrojony na kawałki ser feta lub gorgonzola i dokładnie wymieszać. Farsz powinien mieć wyrazisty smak.
Arkusz ciasta francuskiego podzielić wzdłuż długiej krawędzi na pół – powstaną dwa długie kawałki. Na każdy kawałek nałożyć farsz szpinakowy i zawinąć pod spód, zaś oba końce do środka. Każdy wałeczek pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki. Tak samo postąpić z drugim arkuszem ciasta francuskiego.
Paszteciki ze szpinakiem umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem z odrobiną mleka, posypać sezamem lub i czarnuszką. Piec przez około 20 minut do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do temperatury 180◦C. Paszteciki z francuskie ze szpinakiem dobrze nadają się do mrożenia lub odgrzewania w opiekaczu, piekarniku albo w mikrofali. Podawać z gorącym barszczykiem.
Smacznego!
Helen G.

Galeria zdjęć



