Placuszki bananowe
Placuszki bananowe
Dla wszystkich fanów dań na słodko, zwłaszcza tych najmłodszych. Placuszki bananowe są proste i szybkie w przygotowaniu, idealne na lekki posiłek. Wasze dzieci będą nimi zachwycone! Ciasto na bananowe placuszki polecam wzbogacić rodzynkami. Placuszki bananowe najsmaczniejsze są posypane cukrem pudrem.
Może spodobają wam się także inne moje przepisy na placuszki na słodko 😉
Zobacz także → placuszki z dyni na słodko.
(Dla 3 osób)
Składniki:
– 5 bananów
– 9 łyżek mąki pszennej
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 3 łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
– 1 jajko
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– 4 łyżki rodzynek
– 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
– cukier puder do posypania
▐ Jak zrobić placuszki bananowe?
Rodzynki namoczyć kilka minut we wrzątku, po czym odcedzić. Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki, następnie wrzucić do miski i zmiksować na mus. Dodać mąkę, jajko, śmietanę lub jogurt, sok z cytryny oraz proszek do pieczenia. Ponownie zmiksować. Masę doprawić cukrem. Na koniec dodać namoczone i odsączone rodzynki. Wymieszać.
Masa powinna być gładka i mieć lekko płynną konsystencję. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki pszennej. Drewnianą łyżką nakładać porcję ciasta na rozgrzaną patelnię z niewielkim dodatkiem oleju. Smażyć okrągłe placuszki na złoto. Placuszki bananowe podawać posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć