Placuszki z serka wiejskiego
Placuszki z serka wiejskiego
Śniadaniowy hit! Pożywne placuszki na słodko z serka wiejskiego z nutą waniliową są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Idealne na weekendowe śniadanie, bądź kolację. Placuszki są lekkie i delikatne w smaku. Z pewnością takie placki z serka wiejskiego pokochają dzieci. Zamiast cukru można dać sól i podawać placki w wersji wytrawnej z serem żółtym, pomidorem lub ogórkiem.
Dzisiejszą wersję placków z serka wiejskiego na słodko podajemy do wyboru solo lyb posypane cukrem pudrem, polane śmietaną z cukrem, z bitą śmietaną i sezonowymi owocami, ulubionym dżemem albo syropem klonowym/ miodem.
Zobacz także → placuszki serowe.
(około 16 sztuk)
Składniki:
– 2 opakowania serka wiejskiego (po 200g)
– 3 jajka
– 5 łyżek mąki
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– olej do smażenia
▌Przepis na: Placuszki z serka wiejskiego – Etapy przygotownia:
Jajka rozbełtać w misce z cukrami przy pomocy rózgi lub widelca. Dodać serki, wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać masę, by była jednolita.
Kłaść łyżką porcję ciasta na rozgrzany olej na patelni. Placuszki smażyć na złoto z obu stron na średnim ogniu. Ostrożnie przewracać szeroką łopatką na drugą stronę dopiero kiedy ciaso stężeje. Po usmażeniu placuszki kłaść na talerz wyłożony papierem, celem odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Placki z serka wiejskiego podawać solo, posypane cukrem pudrem, z owocami, konfiturą lub ze śmietaną z cukrem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Regularnie odnajduję u Ciebie smaki z dzieciństwa 🙂
Cieszy mnie to bardzo 🙂