Produkty prozdrowotneŚniadanieWegetariańskie

Płatki orkiszowe z truskawkami i orzechami

Płatki orkiszowe z truskawkami i orzechami

To idealna propozycja na śniadanie. Płatki orkiszowe doskonale komponują się ze świeżymi owocami, jak truskawki oraz z bakaliami. Ugotowałam je na mleku z dodatkiem otrąb owsianych. To nie tylko smaczny ale też i bardzo zdrowy posiłek!

Orkisz (Triticum spelta) to stara odmiana pszenicy, znana od czasów starożytności. Nazywany jest też jęczmieniem dwurzędowym. W XIX wieku został wyparty przez tańszą pszenicę. Orkisz rozpropagowała XII-wieczna niemiecka benedyktynka, zarazem uzdrowicielka i mistyczka, Św. Hildegarda z Bingen. Uważała go za najwartościowsze zboże o wielu właściwościach leczniczych.

Orkisz działa ogólnie wzmacniająco (krwiotwórczo) rozgrzewająco, natłuszczająco, przeciwzapalnie oraz rozweselająco (poprawia samopoczucie). Regularne spożywanie orkiszu przyczynia się też do spadku poziomu cholesterolu.

Płatki orkiszowe są nieco ciemniejsze od płatków owsianych, za to równie smaczne i zdrowe. Mają ciekawy orzechowy smak. Płatki orkiszowe stanowią lekkostrawne pożywienie. Są produktem bogatym w wartości odżywcze. Oprócz dobrze przyswajalnego białka (11,6%), tłuszczy (2,7%) i węglowodanów (56%), zawierają również witaminy A, B1, B2, B6, D, E, PP, kwas krzemowy, błonnik oraz potas, wapń, miedź, cynk, selen, fosfor, żelazo i magnez. Zawierają thiocyanat (rodanid), substancję wzmacniającą system immunologiczny oraz pobudzającą wzrost komórek nerwowych.

„Orkisz prowadzi do dobrej krwi, daje rozluźniony charakter i cnotę zadowolenia”.

Św. Hildegarda z Bingen

(1 porcja)

Składniki:

– 4 łyżki płatków orkiszowych

– 1 łyżka otrąb owsianych

– 1 szklanka mleka

– 1 łyżka rodzynek

– kilka truskawek

– 1 łyżeczka miodu

– garść orzechów włoskich

– szczypta soli

Jak zrobić płatki orkiszowe z truskawkami i orzechami?

Płatki i otręby zalać mlekiem, dodać szczyptę soli i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut, aż wyraźnie zmiękną. Rodzynki zalać wrzątkiem na 2-3 minuty, po czym odcedzić. Pozbędziemy się wówczas dwutlenku siarki. Truskawki umyć, usunąć szypułki. Pokroić w plasterki.

Ugotowane płatki przełożyć do miseczki, dodać rodzynki. Posłodzić do smaku miodem. Płatki orkiszowe udekorować pokrojonymi truskawkami i orzechami. Pasują zarówno na śniadanie, kolację czy też jako lekka przekąska.

Smacznego!

Helen G.

Płatki orkiszowe z truskawkami i orzechami
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

4 komentarzy

  1. Nie jadłam nigdy płatków orkiszowych. Znam tylko owsiane i jęczmienne. Dziękuję za polecenie. Chętnie kupię na próbę:)

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button