Prosty rosół domowy
Prosty rosół domowy
Tradycyjny z makaronem. Rosół domowy z makaronem był obowiązkową potrawą u mojej babci w niedzielę. Nie wyobrażali sobie z dziadkiem innego obiadu jak rosół z makaronem, a na drugie kurczak z wody. W dzieciństwie nie lubiłam rosołu, ponieważ źle kojarzył się z drugim daniem jakim było jedzenie pozostałego zeń mięsa ze skórą.
Rosół to w wielu polskich domach swego rodzaju tradycja. Rosół to również jedna z potraw kryzysowych, na trudne czasy. Nikt nie każe nam gotować rosołu na całym kurczaku. Wyjdzie równie smaczna zupa, ugotowana na samych ćwiartkach, udkach, pałkach z kurczaka albo na tzw. porcji rosołowej.
Przepis na rosół domowy jest bardzo łatwy. Rosół w zasadzie gotuje się sam. My jedynie musimy go doglądać. Prosty rosół domowy według mojej receptury nie wymaga wielogodzinnego gotowania. Niektórzy gotują tę zupę nawet 2-3 godziny. Uważam, że nie ma takiej potrzeby, gdyż warzywa i mięso będą wtedy rozgotowane. Moim zdaniem w zupełności wystarczy dusić wywar 1-1,5 godziny. Zapewniam was, że smak rosołu będzie odpowiedni.
Warto także dodać do domowego rosołu szczyptę lubczyku i kurkumy, jeśli macie. Ta druga przyprawa nada zupie piękną żółtą barwę. W przepisie zamieściłam również znielubianą przez wielu kostkę rosołową. W moim rodzinnym domu zarówno mama, jak i babcia dodawały ją do większości zup. Ja staram się tego nie robić ale jeśli ktoś z was ma na to ochotę proszę bardzo 🙂
Rosół jest doskonałą bazą do innych zup np. do zupy pomidorowej. Mięso z rosołu natomiast można wykorzystać jako farsz do pierogów, krokietów czy pasztecików.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 1 kurczak*
– 1 duża cebula
– 1 pietruszka
– 2 marchewki
– nieduży kawałek selera
– kawałek pora
– mały kawałek włoskiej kapusty (opcjonalnie)
– 2 ząbki czosnku (w całości)
– 4 ziarenka ziela angielskiego
– 5 ziarenka pieprzu
– 2 liście laurowe
– kostka rosołowa (opcjonalnie)
– szczypta lubczyku i kurkumy (opcjonalnie)
– sól, pieprz ziołowy
– maggi do smaku
*zamiast całego kurczaka można dać porcję rosołową, 2-3 udka albo 2 ćwiartki z kurczaka
Dodatkowo:
– posiekana natka pietruszki do posypania
– opakowanie drobnego makaronu niteczki lub wstążki, dobrze pasują też lane kluski
▌Jak zrobić prosty rosół domowy?
Jeśli dajemy całego kurczaka należy pokroić go na części – skrzydełka, korpus, szyję udka oraz piersi . Mięso z kurczaka umyć, następnie zalać około 2-3 l zimnej wody w dużym garnku. Powinno być całe w niej było zanurzone. Kiedy woda się zagotuje, zebrać łyżką cedzakową szumy z powierzchni wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kulki pieprzu oraz kostkę rosołową (opcjonalnie).
W między czasie czasie umyć i obrać jarzyny. Cebulę przekroić na pół albo na ćwiartki. Wszystkie jarzyny wraz z cebulą i z obranym czosnkiem w całości dodać do wywaru. Gotować na malutkim ogniu pod przykryciem, do miękkości warzyw przez około 1-1,5 godziny.
Pod koniec duszenia posolić rosół według uznania. Zupę posypać pieprzem ziołowym oraz szczyptą lubczyku i kurkumy. Można dać odrobinę maggi.
Po ugotowaniu rosół należy odcedzić od warzyw i mięsa. Dzięki temu nie stanie się mętny. Por, cebulę i czosnek wyrzucić. Resztę warzyw można wykorzystać do sałatki jarzynowej a kapustę po prostu zjeść. Rosół domowy podawać gorący z makaronem, plasterkami marchewki, posypany natką pietruszki.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Rosół… moja rodzinka lubi a dla mnie to zmora 😛
Ja jako dziecko też nie lubiłam rosołu.
Z dzieciństwa pamiętam, że rosół był obowiązkowo w każdą niedzielę, u mnie pojawia się, ale najczęściej jesienią i zimą 🙂
U mnie także 😉
Chyba nie ma człowieka który nie lubi rosołu 🙂 my uwielbiamy i to ten z indyka jak dla nas jest najlepszy 😉
Z indyka jest moim zdaniem nawet zdrowszy 😉