MięsaTesty produktów

Pulpety mięsne w sosie pomidorowym z ciecierzycą

Pulpety mięsne w sosie pomidorowym z ciecierzycą

Mięciutkie i aromatyczne. Przepis na dzisiejszą wersję pulpetów w sosie pomidorowym z ciecierzycą otrzymałam od koleżanki. Recepturę nieco zmodyfikowałam wedle własnych upodobań. Danie wyszło zaskakująco smaczne. Przyznam się wam bez bicia, że po raz pierwszy w życiu jadłam ciecierzycę. W połączeniu z mięsem, kapustą pekińską i ziołami okazała się bardzo smaczna.

Ciecierzyca zwana też powszechnie cieciorką albo grochem włoskim, to roślina strączkowa o licznych właściwościach zdrowotnych. Jest bogata w białko, błonnik, witaminy (zwłaszcza B6 oraz B9), a także minerały jak fosfor, żelazo, cynk i magnez. Ciecierzyca wykazuje działanie przeciwbólowe. Przyczynia się również obniżenia poziomu cholesterolu. Dzięki zawartości cynku i witamin z grupy B, korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Ciecierzyca jest składnikiem potraw kuchni Bliskiego Wschodu, jak falafel (kotleciki z cieciorki smażone w głębokim tłuszczu) czy hummusa (pasty z cieciorki na chleb).

Ciecierzycę przyrządza się podobnie jak groch czy fasolę. Konieczne jest jej moczenie przez całą noc. Roślina ta potem wymaga gotowania przez 1-2 godziny. Pamiętajmy, aby solić cieciorkę dopiero pod koniec gotowania. Użycie w dzisiejszym przepisie ciecierzycy z puszki znacząco skraca czas przygotowania potrawy. Wystarczy ją dokładnie rozetrzeć widelcem lub zmielić w blenderze.

Zobacz takżepulpety w sosie pomidorowym.

(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 500g mięsa mielonego wieprzowego  (np. łopatki, szynki; może być też mieszane)
– 5-6 liści drobno poszatkowanej kapusty pekińskiej (bez białych głąbów)
– 1 puszka ciecierzycy
– 3-4 łyżki bułki tartej
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 jajko
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka majeranku

Dodatkowo:
mąka do obtoczenia kotlecików

Sos pomidorowy:
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 500 ml przecieru pomidorowego w kartoniku
– około ¾ szklanki wody
– 1 łyżeczka bazylii
– ½ łyżeczki oregano
– cukier do smaku
– sól, pieprz

Jak zrobić pulpety mięsne w sosie pomidorowym z ciecierzycą?

Ciecierzycę odsączyć z zalewy, przepłukać pod bieżącą wodą. Rozgnieść widelcem albo zmiksować w blenderze. Połączyć wraz z mięsem i drobno posiekaną kapustą pekińską. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać przyprawy. Wyrobić gładką masę. Zwilżonymi dłońmi formować niezbyt okrągłe, lekko spłaszczone pulpety.

Każdy obtoczyć w mące. Pulpety usmażyć na patelni na złoty kolor i przełożyć na półmisek. Używam patelni Fissler SensoRed o specjalnej termoczułej powłoce, która pod wpływem ciepła zmienia kolor. Charakterystyczne kropki znikają, zaś powłoka ciemnieje wskazując idealny moment rozpoczęcia smażenia.

Sos pomidorowy: Na tej samej patelni na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę. Następnie wlać kartonik przecieru pomidorowego oraz wodę. Doprawić sos solą, pieprzem, bazylią, oregano oraz cukrem i dusić chwilkę. Następnie włożyć do sosu usmażone pulpety oraz drobno posiekany czosnek. Dusić 3 minuty.

W razie gdyby sos był za gęsty, dolać jeszcze wody. Pulpety mięsne w sosie pomidorowym z ciecierzycą podawać z ziemniakami purée, ryżem, kluskami śląskimi, bądź kaszą i ulubioną surówką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Pulpety mięsne w sosie pomidorowym z ciecierzycą
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

8 komentarzy

  1. Narobiłaś mi smaka, a akurat mam mięso mielone w lodówce, więc coś mi mówi, że mam już pomysł na obiad.

Pozostaw odpowiedź Helen G. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close