Pulpety w sosie chrzanowym
Pulpety z sosie chrzanowym
To inaczej klopsy, proste danie jednogarnkowe. Pulpety w sosie chrzanowym smakują wybornie, zwłaszcza z kaszą, ryżem czy kluseczkami, no i oczywiście z ulubioną surówką.
Pulpety duszone w sosie do takie mielone inaczej. Klopsy doskonale komponują się z majerankiem, mieloną gałką muszkatołowąą, czosnkiem oraz zieleniną – natką pietruszki albo koperkiem.
Zobacz także → pulpety w sosie własnym.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 500g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
– 1 jajko
– 1 mała cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 kajzerka namoczona w mleku
– około 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– 1 łyżeczka majeranku
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– sól, pieprz
Sos chrzanowy:
– 2 1/2 szklanki bulionu (może być z ewentualnie z kostki)
– 2 łyżki chrzanu
– 1 cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 liść laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 3 kulki pieprzu
– 2 łyżki mąki
– 1 łyżeczka majeranku
– 2-3 łyżki gęstej śmietany
– garść świeżej posiekanej natki pietruszki lub koperku
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– mąka do obtoczenia pulpetów
– olej lub smalec do podsmażenia cebuli
▌Jak zrobić pulpety w sosie chrzanowym?
Cebulę zeszklić na oleju lub smalcu, następnie dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Odstawić. Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, dodać namoczoną wcześniej w mleku i odciśniętą kajzerkę oraz przyprawy. Masę dokładnie wyrobić najlepiej rękami. Zwilżonymi dłońmi formować małe okrągłe pulpety. Każdy obtoczyć w mące.
W garnku zagotować bulion wraz liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Na gotujący się bulion ostrożnie wrzucać pulpety, gotować je na wolnym ogniu pod przykryciem.
Po 20 minutach wyjąć klopsy za pomocą łyżki cedzakowej, by przygotować sos chrzanowy.
W ¼ szklanki wody rozrobić 2 łyżki mąki oraz 2-3 łyżki śmietany, tak by nie było grudek. Następnie zahartować kilka łyżkami gorącego wywaru. Wlać do sosu. Dodać chrzan. Wymieszać i zagotować. Sos musztardowy doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Włożyć z powrotem do sosu pulpety i gotować na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Już nie gotować.
Pulpety w sosie chrzanowym podawać z kaszą ryżem, ziemniakami purre albo kluseczkami i dowolną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć