Pyszna pasta kukurydziana z jajkami na kanapki


Nie ma to jak zdrowe domowe pasty na kanapki. Tym razem mając do dyspozycji tłoczony na zimno olej kukurydziany, postanowiłam zrobić z jego udziałem pyszną pastę kukurydzianą. Ugotowane wcześniej jajka wystarczy zmiksować z odsączoną z zalewy dobrej jakości kukurydzą, dodać olej, czosnek, przyprawy i gotowe! Pasta jest w smaku słodko-ostra. Świetnie komponuje się z czosnkiem i ostrą papryką. Można również użyć papryczki chili, chociażby do dekoracji, jak na zdjęciach:)

 

Jeśli nie macie oleju kukurydzianego, możecie użyć ewentualnie oliwy z oliwek, oleju lnianego albo majonezu, choć olej ten pierwszy najlepiej tutaj pasuje. Olej kukurydziany powstaje z tłoczenia na zimno zarodków kukurydzianych. Charakteryzuje się delikatnym smakiem i złocisto-pomarańczową barwą.  Jest bogaty w kwasy omega-6 i witaminę E. Zawiera również śladowe ilości omega-3. Nie wolno go podgrzewać. Polecany jest do sałatek, dipów oraz sosów na zimno.

(Dla 3-4 osób)

Składniki:

– 1 puszka kukurydzy konserwowej

– 4 jajka ugotowane na twardo

– 2 ząbki czosnku

– 2 łyżki oleju kukurydzianego Oleofarm

– 1 łyżeczka musztardy

– 1/3 -1/2 łyżeczki ostrej papryki

– sól, pieprz

– papryczka chili do dekoracji (opcjonalnie)

 

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać ze skorupek i pokroić. Kukurydzę odsączyć z zalewy, czosnek drobno posiekać nożem. Następnie wszystko razem zmiksować przy użyciu blendera (lub ewentualnie miksera). Dodać olej kukurydziany, musztardę i przyprawy. Podawać pastę posmarowaną na pieczywie.

Smacznego!

Helen G.

 

Poprzedni Masło klarowane domowej roboty
Nastepny Domowy majonez

6 komentarzy

  1. Marzena
    11 marca 2016
    Odpowiedz

    Mniam ! Wygląda apetycznie :)

  2. Asia
    11 marca 2016
    Odpowiedz

    Bardzo pysznie wygląda ta pasta :)

  3. Justyna
    11 marca 2016
    Odpowiedz

    nie jadłam nigdy takiej.

  4. Monia
    13 marca 2016
    Odpowiedz

    Musi być pyszna! Z chęcią wypróbuję przepis:) Oleju kukurydzianego nigdy nie próbowałam.

    • Helen G.
      Helen G.
      13 marca 2016
      Odpowiedz

      Polecam, pasta ma ciekawy smak a olej kukurydziany świetnie się z nią komponuje :)

  5. Łukasz
    14 marca 2016
    Odpowiedz

    Wygląda super :-).

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *