Quishe Lorraine z boczkiem
Quishe Lorraine z boczkiem
To odmiana wytrawnej tarty, nazywana również Plackiem Lotaryńskim. Quishe Lorraine jest pysznym, kruchym plackiem z nadzieniem z mięsa i warzyw. Dzisiejsza wersja tarty zawiera boczek, cebulę por i oliwki. Placek jest bardzo sycący. Polecam szczególnie na chłodne dni. Spróbujcie także przepisu na moją tartę z suszonymi pomidorami, salami i mozzarellą.
(dla 4 osób)
Składniki:
Ciasto:
– 200 g mąki
– 120 g masła
– 2 łyżki wody
– 1 jajko
– ½ łyżeczki soli
Nadzienie:
– 25 dag wędzonego boczku lub szynki
– 2 cebule
– por (tylko biała część)
– 1 ząbek czosnku
– pęczek natki pietruszki
– garść oliwek zielonych bądź czarnych
– 3 jajka
– 1 szklanka gęstej śmietany 18%
– sól, pieprz
▌Jak zrobić Quishe Lorraine z boczkiem?
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone na kawałki masło, sól i wodę. Zagnieść ciasto. Włożyć na 20 minut do zamrażalnika. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, po chwili dodać cebule pokrojone w drobną kostkę i posiekany czosnek. Smażyć kilka minut. W misce rozbełtać jajka ze śmietaną, posolić. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Zimnym ciastem wylepić wysmarowaną tłuszczem foremkę do tarty albo tortownicę. Zrobić nakłucia widelcem, by równomiernie wyrosło. Podpiec w nagrzanym do 200˚C piekarniku przez 15-20 minut. Następnie na podpieczony spód wyłożyć nadzienie z boczku i cebuli. Rozłożyć na cieście kilka oliwek i zalać masą jajeczną. Piec jeszcze przez ok. 30 minut, aż farsz się zetnie i nabierze złotego koloru. Quishe Lorraine z boczkiem kroić na kawałki jak pizzę, podawać gorącą.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć