Racuchy pomarańczowe
Racuchy pomarańczowe
Pyszne i aromatyczne. Przepis na racuchy pomarańczowe znalazłam kiedyś w dodatku kulinarnym do magazynu telewizyjnego kropka.tv. Podwoiłam tylko ilość jajek, skórki pomarańczowej i rodzynek.
Racuchy są naprawdę smaczne, wzbogacone sokiem z pomarańczy oraz kandyzowaną skórką pomarańczową. Polecam tę potrawę szczególnie na lekki obiad lub kolację:)
Zobacz także:
→ racuchy drożdżowe jak pączki
(Dla 2 osób)
Składniki:
– 2,5 szklanki mąki
– 1 szklanka mleka
– 2 jaja
– 3 dag drożdży
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżka esencji waniliowej lub cukier waniliowy (16g)
– 2 łyżki rodzynek
– 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
– szczypta soli
– sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
Dodatkowo:
– bita śmietana lub cukier puder do dekoracji
▌Jak zrobić racuchy pomarańczowe?
Rodzynki zalać wrzątkiem na minutę, następnie odsączyć. Do dużej miski wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże, cukier, jaja i sól. Dokładnie wymieszać łyżką. Dodawać stopniowo mąkę, następnie wanilię, rodzynki i skórkę pomarańczową oraz sok z połowy pomarańczy.
Ciasto dokładnie wymieszać, powinno być dość gęste. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Racuchy smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuchy kłaść na papierowym ręczniku, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Racuchy pomarańczowe podawać udekorowane bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć