Mięsa

Roladki schabowe z pieczarkami i serem

Roladki schabowe z pieczarkami i serem

Są doskonałym pomysłem na elegancki i niebanalny obiad. Roladki schabowe z pieczarkami serem możecie również przygotować na świąteczny obiad lub inną okazję. Są bardzo miękkie i chrupiące. Wpierw krótko obsmażyłam roladki na patelni, a potem piekłam je w piekarniku. Polecam gorąco także moje roladki schabowe w sosie pomidorowym.

(9 sztuk)

Składniki:

– 80-90 dag schabu bez kości

– 7-8 pieczarek

– 15 dag boczku w plastrach

– 1 mała cebula

– oregano, rozmaryn

– 10 dag żółtego sera startego na tarce

– 1 łyżka masła

– sól, pieprz

Jak zrobić roladki schabowe z pieczarkami i serem?

Mięso umyć, osuszyć. Kroić cienkie plastry – wpierw kroić cienki plaster nie krojąc go do końca, następnie drugi cienki ukroić itd. Powstaną  tzw. „motylki”, które trzeba potem dokładnie i cienko rozbić tłuczkiem. Następnie każdy posolić, popieprzyć, posypać oregano i rozmarynem. Pieczarki obrać, pokroić drobno, cebulę w piórka  następnie podsmażyć na maśle. Posolić. Na każdy plaster mięsa nakładać 1 plaster boczku, następnie porcję farszu pieczarkowego i starty żółty ser. Zawijać ciasno, związać nitką lub spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na gorącym oleju z każdej strony.

Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia (ja użyłam blaszki do pieczenia ciasta, bo w naczyniu się nie mieściły) wysmarowanego tłuszczem. Roladki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 200˚C aż się porządnie zarumienią i będą miękkie. W połowie pieczenia roladki przewrócić na drugą stronę. Przed podaniem usunąć nitki lub wykałaczki. Roladki schabowe z pieczarkami i serem podawać z ziemniakami i surówką.

Smacznego!

Helen G.

Roladki schabowe z pieczarkami i serem
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

3 komentarzy

  1. wyglądają bardzo apetycznie, gdyby nie ten upał to pewnie już dzisiaj bym się za nie wzięła 😀

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button