Sałata z pomidorami
Sałata z pomidorami
To smaczna i lekka surówka sezonowa. Sałata z pomidorami najsmaczniejsza jest latem, kiedy panuje sezon na pomidory. Są one wtedy pachnące i słodkie. Surówkę tę warto wzbogacić dodatkiem szczypiorku. Możecie dać także rzodkiewkę. Nie dodawajcie do sałatki ogórka, który z pomidorem nie stanowi dobrego połączenia. Wiem, że wiele osób tak robi, wytłumaczę jednak dlaczego nie powinno łączyć się tych dwóch warzyw. Ogórek zielony zawiera askorbinazę, enzym rozkładający witaminę C zawartą w pomidorach. Serdecznie polecam wam także:
sałatę z rzodkiewką i ogórkiem
sałatę z pomidorem i słonecznikiem
(Dla 4 osób)
Składniki:
– ½ główki sałaty masłowej
– 2-3 pomidory
– 4 łyżki gęstej śmietany
– posiekany szczypiorek
– posiekany koperek (opcjonalnie)
– trochę soku z cytryny
– cukier do smaku
– sól, pieprz
▐ Jak zrobić sałatę z pomidorami?
Sałatę i pomidory umyć. Sałatę porwać na nieduże kawałki włożyć do salaterki. Pomidory pokroić w kostkę. Można je ewentualnie wpierw sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Śmietanę wymieszać w kubeczku ze szczyptą soli, pieprzu, z odrobiną soku z cytryny i cukrem do smaku. Sosem polać sałatę i dokładnie wymierzać. Na koniec umyć i drobno posiekać szczypiorek. Wymieszać raz jeszcze. Sałatę z pomidorami podawać jako dodatek do obiadu. Pasuje zarówno do dań mięsnych, ryb, jak i potraw jarskich.
Helen G.
Galeria zdjęć
Uwielbiam sałatki i pomidory 😉
Bardzo apetyczna sałatka 🙂
Dziękuję:)
Pyszna i prosta sałatka 🙂
mniam 🙂 szybko i zdrowo 🙂