Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Świetna alternatywa dla klasycznych kanapek wędliną czy żółtym serem. Sałatka ryżowa z tuńczykiem jest smaczna i sycąca. Dobrze komponuje się z pieczywem.
Zobacz także → warstwowa sałatka z tuńczyka.
(duża salaterka, dla 4-6 osób)
Składniki:
– 1 woreczek ryżu
– 1 puszka tuńczyka (najlepiej w oleju – jest smaczniejszy)
– 4 jajka ugotowane na twardo
– 1 puszka kukurydzy konserwowej
– 1 nieduża cebula
– kilka łyżek majonez
– 1-2 łyżeczki musztardy
– sól, pieprz
▌Jak zrobić sałatkę ryżową z tuńczykiem?
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Gdy ostygną ze skorupek i pokroić w kostkę. Wrzucić do miski, dodać ryż. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Cebulę bardzo drobno posiekać. Składniki wymieszać w misce, dodać majonez wedle uznania i musztardę.
Sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce. Sałatkę ryżową z tuńczykiem podawać z pieczywem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Fajny pomysł. Chyba ukradnę na dziś wieczór. Myślisz, że dodanie ogórka konserwowego popsuje smak? Kukurydza jest słodka, a lubię w sałatkach kontrasty.
Myślę, że ogórek konserwowy będzie się dobrze komponował z tuńczykiem. Czasem też go dodaję:)
Też robię podobną, ale z makaronem zamiast ryżu. Muszę wypróbować tą wersję 🙂
Hej, sałatka super, ale ja polecam cebulę zastąpić porem – jak dla mnie jest przyjemniejszy aromat na dłużej 😉 Pozdrawiam.
Dobry pomysł, por jest równie smaczny jak cebula :-)Dziękuję za sugestię 🙂