Schab pieczony
Schab pieczony
Mięso ze schabu pieczone w całości w piekarniku. Aromatyczna i krucha pieczeń ze schabu – jedno z najbardziej popularnych przepisów na mięso pieczone na tzw. specjalne okazje typu święta itp.
Schab pieczony według mojego przepisu jest idealnie doprawiony, z kremowym sosem pieczeniowym. Jeśli chcecie, możecie też podlać mięso pod koniec pieczenia około 1/2 szklanką czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego.
Schab jest pieczony w całości w naczyniu żaroodpornym. Ja obwiązuję mięso grubą nicią, by nadać mu atrakcyjny kształt. Po upieczeniu i całkowitemu ostudzeniu kroję mięso na plastry, zaś z pozostałego wywaru przygotowuję sos pieczeniowy. Schab pieczony w rękawie? Czemu nie.
Zobacz także → schab pieczony z jabłkami.
(Dla 6-8 osób)
Składniki:
– około1,5 kg schabu bez kości
– 1 duża cebula
– 1 liść laurowy
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 2-3 łyżki smalcu
– maggi
– 2-3 łyżki smalcu
Marynata:
– 4 łyżki oleju
– 3 łyżki octu balsamicznego
– 3-4 ząbki czosnku
– 2 łyżki majeranku
– 1,5 łyżki mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka rozmarynu
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka czosnku staropolskiego
– 2 płaskie łyżeczki soli
– 1 łyżeczka pieprzu
Sos pieczeniowy:
– wywar pozostały z pieczenia mięsa
– 1 szklanka wody
– 1 czubata łyżka mąki
– ewentualnie sól, pieprz
▌Jak zrobić schab pieczony?
Składniki marynaty wymieszać ze sobą w miscecze. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać nożem. Schab opłukać pod zimną wodą, po czym osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso owinąć w kilku miejscach grubą nicią, by nadać mu atrakcyjny kształt. Schab posmarować z każdej strony marynatą, następnie owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamkniętego naczynia do lodówki na 12-24 godziny (maksymalnie na 48 godzin).
Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać 2 łyżki smalcu. Mięso obsmażyć na silnym ogniu krótko na rumiano z każdej strony, po czym przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę. Przełożyć do mięsa. Na patelnię wlać 1,5 szklanko wody, by zebrać aromat przypraw, wlać do naczynia z mięsem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz trohę maggi.
Schab wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w naczyniu z pokrywką w temperaturze 190°C około 2 godziny (do miękkości). W trakcie pieczenia 2-3 krotnie przewracać mięso i polewać wywarem. Mięso pozostawić zamkniętym wyłączonym piekarniku jeszcze przez 20 minut. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Zdjąć nić i pokroić mięso na 1-centymetrowe plastry.
Przygotować sos pieczeniowy: Wywar pozostały z pieczenia przecedzić przez sito. Dodać 1 szklankę wody lub więcej, w zależności jak dużo sosu potrzebujemy. Gdy się zagotuje, dodać rozrobioną w ¼ szklanki zimnej wody mąkę, zahartowaną kilka łyżkami gorącego sosu. Wymieszać i zagotować. Sos pieczeniowy ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem, choć raczej nie będzie to konieczne.Schab podawać podgrzany z sosem, z ziemniakami i surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Fajny patent z tą nicią – muszę spróbować.
Spróbuj koniecznie 🙂