MięsaPotrawy Świąteczne

Schab pieczony z jabłkami

Schab pieczony z jabłkami

Nie ma to jak pieczone mięso na obiad. Schab pieczony z jabłkami jest soczysty, mięciutki i pachnący od aromatu goździków, tymianku i rozmarynu. Doskonale sprawdzi się na elegancki obiad oraz na święta.  Polecam dodać do pieczeni białe wytrawne lub ewentualnie półwytrawne wino. Choć w tygodniu nie zawsze jest czas na upieczenie mięsa, za to w weekend warto poświęcić te 2 godziny, wykonując przy tym inne obowiązki domowe. Nie musisz przecież ciągle stać nad piekarnikiem. Wystarczy że będziesz co pewien czas doglądać pieczeni.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1,2 kg schabu bez kości

– 2-3 twarde kwaskowate jabłka

– 1 łyżka smalcu

– ½ szklanki białego wytrawnego wina

Marynata:

– 4 łyżki oleju

– 3-4 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka soli z małą szczyptą (dałam himalajską)

– 1 łyżeczka pieprzu

– 1 łyżka majeranku

– 1 łyżeczka tymianku

– ½ łyżeczki rozmarynu

– kilka goździków

Jak zrobić schab pieczony z jabłkami?

Mięso umyć pod bieżącą, zimną wodą, osuszyć. Przy pomocy noża powbijać kilka goździków (dałam 5 sztuk). W miseczce wymieszać pozostałe składniki marynaty i dokładnie natrzeć nią z każdej strony mięso. Przykryć folią spożywczą i wstawić najlepiej na noc do lodówki. Na drugi dzień obsmażyć mięso na smalcu na rumiano. Zrobić nacięcia co ok. 2,5 cm ale nie do końca. Jabłka pokroić w pół plasterki, usunąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. Wkładać w nacięcia schabu.

Schab pieczony z jabłkami

Mięso umieścić w rękawie do pieczenia, wlać wino oraz dodać pozostałe plasterki jabłek. Wdmuchnąć do środka powietrze i zamknąć klipsem. Zrobić 2 nacięcia nożem w rękawie, aby para swobodnie uchodziła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 2 godziny* w temperaturze 190°C. Na 15 minut przed końcem rozciąć rękaw, aby góra ładnie się zarumieniła.

* zasada jest taka:

1 kg mięsa pieczemy – 1 godzinę + 30 minut (90 minut)

1,2 kg mięsa pieczemy 1.10 + 30 minut  (100 minut, ja piekłam 2 godziny )

Sos pozostały z pieczenia oraz rozpadnięte jabłka zmiksować, dodać nieco wody, można przecedzić przez sito. Zagotować w rondelku, zagęścić 1 łyżką mąki. W razie potrzeby dodać szczyptę cukru, sól i pieprz. Schab pieczony z jabłkami polać powstałym sosem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Schab pieczony z jabłkami
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

9 komentarzy

  1. Wspaniale wyglada ten schab. Swiewtny przepis i chetnie z niego skorzystam:)

    Dziekuje Ci za niego, Helen i serdecznie Cie pozdrawiam:)

  2. Aż mi ślinka pociekła. Na pewno wypróbuję w któryś weekend, bo dokładnie tak jak piszesz, w kuchni mogę się wyszaleć tylko w weekend. Na co dzień nie ma na to czasu.

    1. Sądzę, że tak, tylko potrawa w smaku będzie po prostu słodsza, niż gdyby użyć tradycyjnego białego wina. Możesz spróbować.

Pozostaw odpowiedź Królowa Karo Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close