Ciasta i ciasteczka

Sernik na zimno z brzoskwiniami

Sernik na zimno z brzoskwiniami

Na okrągłych biszkoptach. Sernik na zimno z brzoskwiniami to klasyczne ciasto na lato. Nie wymaga pieczenia, więc nie sprawia kłopotu w przygotowaniu. Brzoskwiniowy sernik na zimno składa się z trzech warstw: z biszkoptów, masy serowej, masy śmietanowej i galaretki. Ciasto to nie wymaga przechowywania w lodówce.

Sernik na zimno możecie w zasadzie zrobić z użyciem dowolnych owoców. Osobiście bardzo lubię sernik z brzoskwiniami i galaretką pomarańczową. Do masy serowej dodaję natomiast galaretkę cytrynową. Przygotowanie sernika najlepiej rozpocząć od rozpuszczenia galaretek i poczekania aż zaczną tężeć.

Zobacz także

biszkopt z pianką serową.

1 szklanka to 250 ml

(tortownica 24 lub 26 cm)

Składniki:

Masa serowa:

– 800g serka homogenizowanego np. z wiaderka, Wieluń albo Mój Ulubiony

– 1 galaretka cytrynowa

– 1 łyżka żelatyny

Masa śmietanowa:

– 500 ml śmietanki 30%

– 2 łyżki cukru pudru

– 1 łyżka cukru waniliowego

– 1 łyżka żelatyny

Wierzch

– 1 galaretka pomarańczowa

– 1 puszka brzoskwiń

Dodatkowo:

– paczka okrągłych biszkoptów (120g)

Jak zrobić sernik na zimno z brzoskwiniami?

Zaczynamy od przygotowania galaretek. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Drugą galaretkę pomarańczową rozpuścić w osobnym naczyniu i również pozostawić do całkowitego ostudzenia. Potem można je włożyć do lodówki, aby przyspieszyć proces tężenia.

Masa serowa: Łyżkę żelatyny rozmieszać w niewielkiej ilości wrzątku. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia i pozostawić do ostudzenia. Tężejącą galaretkę wymieszać z serkiem. Dodać żelatynę i zamieszać. Brzoskwinie odsączyć z zalewy połowę pokroić w kostkę i dodać do masy serowej. Drugą część brzoskwiń pokroić w plastry. Odstawić.

Tortownicę wyłożyć biszkoptami, w odstępy wkruszyć resztę ciastek. Wylać masę serową. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Masa śmietanowa: Łyżkę żelatyny rozmieszać w niewielkiej ilości wrzątku. Mieszać do rozpuszczenia i pozostawić do ostudzenia. Schłodzoną wcześniej w lodówce śmietankę ubić na sztywno. Po chwili dodać cukier waniliowy i cukier puder. Na koniec dodać do ubitej śmietanki żelatynę. Wymieszać i wyłożyć na masę serową.

Wierzch: Na masę śmietanową wyłożyć plastry brzoskwiń. Zalać je tężejącą galaretką pomarańczową. Sernik na zimno wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Podawać schłodzony.

Smacznego!

Helen G.

Sernik na zimno z brzoskwiniami
+ 6
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

3 komentarzy

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button