Steki w sosie serowym

Steki w sosie serowym
Są soczyste i pachnące serem. Do zrobienia steków w serowym zainspirował mnie przepis pochodzący z książeczki Hanny Szymanderskiej „Najlepsze mięsa na polskim stole”. Mięso ze schabu jest duszone z dodatkiem białego wina. Sos serowy zrobiłam rozpuszczając ser camembert. Potrawa jest łatwa i stosunkowo szybka w przygotowaniu.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 60-70 dag schabu bez kości
– 2 łyżki masła klarowanego
– ok. ¾ szklanki białego wytrawnego wina
– 1 opakowanie sera camembert (120g) (bez skórki)
– 200g śmietany 18%
– 1 łyżka ostrej musztardy np. Dijon
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka majeranku
– po ½ łyżeczki tymianku i słodkiej papryki
– ⅓ łyżeczki szałwii
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz
▌Jak zrobić steki w sosie serowym?
Umyte i osuszone mięso pokroić w cienkie plastry, lekko rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć steki na większym ogniu, by się z dwóch stron zarumieniły. Przełożyć na talerz. Na patelnię wlać wino i dokładnie wymieszać (zeskrobując dno), wsypać zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę i musztardę – zagotować. Po chwili dodać śmietanę i pokrojony ser camembert, obrany ze skórki.
Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzewać aż ser się rozpuści. Następnie włożyć z powrotem steki i chwilę potrzymać w cieple. Na koniec posypać sos posiekaną natką pietruszki i wymieszać. Steki w sosie serowym podawać z ziemniakami i surówką np. z surówką z kapusty pekińskiej i papryki.
Smacznego!
Helen G.

Galeria zdjęć
Ale to pysznie wygląda !
wygląda pysznie
Czy zamiast camemberta mogę użyć np. serka topionego? Bo mój narzeczony nie przepada za tego typu serem.
Jak najbardziej
Mimo, że przepis trochę zmodyfikowałam (zamiast camemberta użyłam serka topionego i pominęłam szałwię), obiad wyszedł przepyszny
Sos palce lizać! Przepis zapisałam, z pewnością jeszcze do niego wrócę. 
Fajnie, że przepis Ci się spodobał. Zawsze można go zmodyfikować wedle własnego uznania