Syrniczki – placki twarogowe
Syrniczki – placki twarogowe
Delikatne i puszyte. Bardzo proste i do tego zaskakująco smaczne placki z serem/twarogiem – tzw. syrniki. To takie mini serniczki. Są znane zarówno w kuchni ukraińskiej, białoruskiej i rosyjskiej. W regionalnej kuchni Podkarpcia placki te to twarożniki z sera.
Twarogowe placuszki są bardzo sycące. Jada się na słodko na śniadanie, kolację lub deser, zwykle na ciepło, z dodatkami jak np. bita śmietana i owoce, dżem, miód albo jedynie posypane cukrem pudrem.
Syrniki można wzbogacić dodając garść namoczonych chwilę we wrzątku i odsączonych rodzynek. Do placków z twarogiem najlepiej użyć tradycyjnego twarogu im bardziej tłusty – tym będą smaczniejsze.
Zobacz także → Małdrzyki – placki twarogowe.
(Dla 2 osób)
Składniki:
– 500g twarogu tłustego lub półtustego
– 2 jajka
– 3 łyżki cukru
– 2 łyżki cukru waniliowego
– 4 łyżki mąki
Dodatkowo:
– olej do smażenia
– mąka do obtoczenia
Dodatki/ opcjonalnie:
– bita śmietana lub kwaśna śmietana wymieszana z cukrem
– owoce np. borówki, truskawki
– konfitura/dżem
– miód/syrop klonowy
– cukier puder
▌Jak zrobić syrniczki – placki twarogowe?
Twaróg rozdrobnić w misce widelcem, wbić jajka, dodać cukry oraz mąkę – dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Będzie ona dość luźna ale taka powinna być. Łyżką nabierać porcję sera, kulkę obtoczyć w mące i formować okrągłe spłaszczone placuszki niczym mielone kotlety.
Placki twarogowe kłaść na rozgrzany na patelni olej i smażyć na niezbyt dużym gazie do uzyskania złotego koloru z obu stron. Po usmażeniu placuszki z serem kłaść na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Syrniczki podawać z bitą śmietaną i owocami np. borówki albo truskawki. Można też serwować posypane cukrem pudrem lub posmarowane konfiturą.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Dzięki za przepis! Niedawno zaprzyjaźnione Ukrainki przyniosły i takie placuszki i bardzo mi smakowały 🙂
Polecam się na przyszłość. Przepis na syrniczki jest bardzo łatwy, polecam go wypróbować 🙂