Szarlotka z kruszonką

Szarlotka z kruszonką
Na kruchym cieście z dodatkiem kakao. Szarlotka z kruszonką to łatwe w upieczeniu ciasto. Jest wilgotna od jabłek oraz pachnąca cynamonem i kardamonem. Ciasto idealne na weekend:) Do szarlotki najlepiej sprawdzą się jabłka kwaskowate np. szara reneta lub antonówka. Polecam wam również szarlotkę z bezą oraz szarlotkę z masłem orzechowym.
(prostokątna blacha o wym.21×32 cm)
Składniki:
Kruche ciasto:
– 5 żółtek
– 500g mąki tortowej
– 1 kostka margaryny lub 250g masła
– 2 łyżki smalcu
– ½ szklanki cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus jabłkowy:
– 2 kg jabłek
– 2-3 łyżki cukru brązowego (jeśli jabłka są kwaśne to więcej)
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
Piana z białek:
– 5 białek
– ½ szklanki cukru
– szczypta soli
– olejek waniliowy
Dodatkowo:
– 1 łyżeczka kakao
Polewa:
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżka cukru pudru
– 2-3 łyżki mleka
▌Jak zrobić szarlotkę z kruszonką?
Ciasto: Do miski wsypać przesianą przez sito mąkę, dodać miękką margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki, żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Następnie schłodzić w zamrażalniku.
Mus jabłkowy: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w kostkę. Skrapiać obrane już partie jabłek sokiem z cytryny by nie ciemniały. Uprażyć w dużym garnku z cukrem. Po chwili dodać dodać cynamon i kardamon.
Piana: Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Na koniec dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać.
Dużą, prostokątną blachę wysmarować tłuszczem i wylepić ¾ zimnego ciasta. Na nie wyłożyć mus jabłkowy, następnie przyprószyć owoce kakaem. Na to wyłożyć pianę z białek. Na wierzch pokruszyć w dłoniach lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałą ¼ ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180˚C piekarnika i piec przez 1 godzinę. Upieczone ciasto udekorować kleksami polewy. Szarlotkę z kruszonką schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć
Bardzo apetyczna kombinacja składników! Ciasto wygląda smakowicie :D
szarlotka idealna na wszystko:)
Najlepsza na świecie, wszystkim którzy ją jedli, smakowała. Piekłam ją wiele razy i nigdy sie nie zawiodłam. Znika raz dwa :D
To prawda, jest pyszna:-)