Szpekuchy, litewskie pierożki drożdżowe
Szpekuchy, litewskie pierożki drożdżowe
Nadziewa się je słoniną z cebulką, czasem też boczkiem. Szpekuchy są potrawą kuchni kresowej, popularną na Litwie, przyrządzaną na Wielkanoc. Danie to wywodzi się z tradycji kuchni niemieckiej, gdzie „kuchen” oznacza ciasto, zaś „speck” – słoninę. Szpekuchy jadano nie tylko na Wileńszczyźnie ale również w Małopolsce. W Krakowie słoninę nazywano bilem. Do szpekuchów dawano zarówno słoninę świeżą, jak i wędzoną. W wielu przepisach spotkałam się także z farszem z boczku zamiast słoniny.
W swojej własnej wersji szpekuchów postanowiłam dodać zarówno skwarki ze słoniny wraz z podsmażonym wędzonym boczkiem. Taki duet wydaje mi się idealny i kompletny. Choć oczywiście można zrobić farsz z samej słoniny. Niektórzy dają wyłącznie sam boczek z cebulką. Szpekuchy są bardzo sycące i spokojnie mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem np. do barszczu czerwonego. Wystarczy zjeść kilka takich pierożków i naprawdę można się najeść do syta 🙂 Polecam spróbować zrobić szpekuchy nie tylko na Wielkanoc!
(około 30 sztuk)
Składniki:
Ciasto:
– 500g mąki pszennej
– 1 szklanka ciepłego mleka
– 2 żółtka
– 35g świeżych drożdży
– 80g miękkiego masła
– 1 łyżka cukru
– 1 płaska łyżeczka soli
Nadzienie:
– 300g wędzonego boczku (użyłam parzonego)
– 200g świeżej słoniny (można ewentualnie użyć wędzonej)
– 2 cebule
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 pełna łyżeczka majeranku
– ½ łyżeczki mielonego kminku
– sól, pieprz
▌Jak zrobić szpekuchy, litewskie pierożki drożdżowe?
Farsz: świeżą słoninę pokroić w małą kostkę i stopić na niewielkim ogniu. Odlać do słoiczka tłuszcz – smalec (przyda się do smażenia). Stopić pokrojony w drobną kostkę boczek. Następnie dodać drobno posiekaną cebulę. Na koniec dodać posiekany czosnek. Doprawić farsz majerankiem, mielonym kminkiem, solą (nie za dużo, bo boczek jest słony) oraz pieprzem.
Ciasto: Drożdże rozetrzeć w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykryć spodeczkiem i odstawić na 15 minut. Następnie dodać żółtka, miękkie masło oraz mąkę i zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę mleka lub wody. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie je rozwałkować (nieco grubiej jak na typowe pierogi) i wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek nakładać porcję farszu, zlepić od góry i kłaść zlepieniem ku górze.
Pierożki kłaść na blaszce tak, aby się nie stykały. Mogą jeszcze urosnąć. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Pierogi posmarować pozostałymi białkami wymieszanymi z 1 łyżeczką roztopionego masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec ok.20 minut na złoty kolor. Szpekuchy podawać gorące same lub ewentualne polane skwarkami ze słoniny.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Alez narobilas mi apetytu na te kresowe pierozki. Maz zerknal i tez mu naszla ochota na te smacznie wygladajace pierogi. Koniecznie musze wiec je zrobic.
Dziekuje Ci, droga Helen za swietny przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:-)
Spróbuj Elisabeth, są naprawdę smaczne 😉
wyglądają pszepysznie !! 🙂
Mniam 🙂 Takiego czegoś jeszcze nie jadłam. Nabrałam na nie ochoty 😀
Świetny post, super blog 🙂
Przyznam Wam się, że od pewnego czasu prawie do każdej potrawy dodaje olej lniany i moja odporność bardzo się podniosła.