Tarta z jabłkami i cynamonem
Tarta z jabłkami i cynamonem
To prosty i smaczny placek do herbaty. Tarta na słodko z jabłkami okraszona cynamonem z dodatkiem goździków, to dla mnie jeden ze smaków typowo jesiennych. Właściwie to niczym nie różni się od typowej szarlotki za wyjątkiem foremki. Serdecznie polecam również mój przepis na szybki placek z jabłkami (ucierany).
Składniki:
Kruche ciasto:
– 300g mąki pszennej
– 200 g zimnego masła (1 kostka)
– ½ szklanki cukru
– 1 żółtko
– 4 łyżki wody
Nadzienie:
– 4 duże jabłka
– 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
– 2-3 łyżki cukru (wedle uznania)
– 2-3 łyżki rodzynek
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2-3 goździki
▌Jak zrobić tartę z jabłkami i cynamonem?
Kruche ciasto: Mąkę, zimne masło pokrojone w kawałki, żółtko i cukier połączyć w misce i zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię i wstawić na 30 minut do zamrażalnika.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Uprażyć z dodatkiem cukru i rodzynek. Dodać cynamon i goździki i dusić jeszcze kilka minut na wolnym ogniu. Wysmarowaną tłuszczem foremkę do tarty wylepić większą częścią ciasta. Resztę pozostawić. Podpiec w nagrzanym do 200˚C piekarniku przez około 12 minut.
Na podpieczony spód tarty rozsmarować odsączony z wody mus z jabłek. Pozostałą część ciasta rozwałkować i pokroić w paski. Zrobić kratkę na jabłkach. Paski ciasta posmarować białkiem. Wstawić tartę do piekarnika i piec jeszcze przez około 20-30 minut w temp. 200˚C, aż góra nabierze złotego koloru. Tartę z jabłkami i cynamonem podawać na zimno.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Wygląda kusząco. Musiała cudnie pachnieć 🙂
Ależ mnie kusisz, wspaniała tarta!
Dziękuję:)