Ciasta i ciasteczka

Tarta ze śliwkami

Tarta ze śliwkami

Krucha i aromatyczna za sprawą dodatku cynamonu. Tarta ze śliwkami to dobry pomysł na szybki deser. Jest prosta w przygotowaniu i dość szybko znika:) Polecam dodać do placka cynamon. Śliwki dzięki dużej zawartości błonnika, poprawiają trawienie, zapobiegając zaparciom.

Wykazują działanie przeciwmiażdżycowe i antyoksydacyjne. Są też pomocne w profilaktyce przeciwko osteoporozie. Śliwki zawierają witaminy: A, C, E, z grupy B, a także magnez, wapń, potas, żelazo, miedź, potas, fosfor oraz polifenole (katechiny, kwas chlorogenowy).

Składniki:

Ciasto:

– 200g mąki tortowej

– 120 g zimnego masła

– 1 jajko

– ⅓ szklanki cukru

– 1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie)

– 1 cukier waniliowy (16g) lub kilka kropli esencji waniliowej

– szczypta soli

Nadzienie:

– 60 dag śliwek

– 1 łyżka cukru pudru

– 1 płaska łyżeczka cynamonu

– 1 łyżka kaszy manny

Kruszonka:

– ½ kostki masła

– ½ szklanki cukru

– 1 szklanka mąki

Jak zrobić tartę ze śliwkami?

Kruche ciasto: Przesianą mąkę, zimne pokrojone w kawałki masło, jajko, śmietanę, cukry i szczyptę soli połączyć ze sobą w dużej misce lub na stolnicy – zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię i wstawić na 30 minut do zamrażalnika.Wysmarowaną tłuszczem foremkę do tarty wyłożyć rozwałkowanym na wielkość foremki ciastem, bądź wylepić je palcami. Ciasto podpiec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 15 minut.

Nadzienie: Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki. Wymieszać w miseczce wraz z cukrem i cynamonem. Wyłożyć ma podpieczony spód i posypać łyżką kaszy manny.

Kruszonka: Z zimnego masła, mąki i cukru przygotować kruszonkę, wyrabiając dłońmi (rozkruszać). Wierzch ciasta posypać kruszonką. Piec tartę jeszcze około 20 minut w temp. 200°C, do zarumienienia.

Smacznego!

Helen G.

Tarta ze śliwkami
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

11 komentarzy

  1. Wspaniała tarta. Uwielbiam taty owocowe. Teraz śliwki królują na straganach. Jest w czym wybierać. Zjadłabym kawałek Twojej tarty z pyszną kruszonką 🙂

  2. Fajna, bardzo lubię ciasta ze śliwkami, chociaż wolę drożdżowe. Tak ogólnie, bo za słodyczami tak czy siak nie przepadam :-p.

  3. Połączenie śliwek z cynamonem – dla mnie nowość! 🙂 śliwki w kruchym cieście zawsze komponują się wyśmienicie…i jak smakują 🙂

Skomentuj Helen G. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button