Mięsa

Żeberka w kapuście

Żeberka w kapuście

Zapiekane w kiszonej kapuście. Żeberka w kapuście to prawdziwie staropolski obiad. Potrawa ta w smaku bardzo przypomina mi bigos ale taki „na tzw. wypasie”, bo z suszonymi grzybkami, suszonymi śliwkami i czerwonym winem.

Żeberka w kiszonej kapuście można zrobić na 3 sposoby, dusić na wolnym ogniu, upiec w żaroodpornym naczyniu w piekarniku albo w rękawie. Żeberka pieczone wydają mi się smaczniejsze ale to już od was zależy.

Żeberka pieczone w kapuście kiszonej to czasochłonna potrawa, wymagają bowiem pełnych 2 godzin w piekarniku. Podsmażone i podzielone na porcje mięso przekłada się warstwami kapusty kiszonej, suszonych grzybów oraz suszonych śliwek. Danie to jest bardzo smaczne, słodko-kwaśne, dość wyraziste w smaku. Suszone śliwki można pokroić na pół (wtedy dadzą więcej słodyczy potrawie) albo dać do żeberek w całości.

Do żeberek w kapuście najlepiej wybrać łagodną, niezbyt kwaśną kapustę kiszoną. Żeberka zaś powinny być stosunkowo chude, nie przerośnięte tłuszczem. Dodatek półsłodkiego wina oraz suszone śliwki dobrze balansują kwaśność kapusty.

Zobacz takżeżeberka pieczone.

(Dla 6 osób)

Składniki:

– 1 kg żeberek wieprzowych

– 1 kg kapusty kiszonej

– 8 suszonych grzybków

– 80-100g suszonych śliwek

– 4 cebule

– 3-4 ząbki czosnku

– 4 liście laurowe

– 8 ziarenek ziela angielskiego

– 8 kulek pieprzu czarnego

– mielona słodka papryka

– majeranek

– ½ szklanki wina półsłodkiego lub półwytrawnego

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– olej lub smalec do podsmażenia mięsa

Jak zrobić żeberka w kapuście?

Suszone grzybki zalać w garnuszku około ¾ szklanki wody i pogotować przez 10 minut. Odstawić. Żeberka umyć po zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso pokroić na porcje o wielkości 3 żeberek. Posypać solą, pieprzem, mieloną słodką papryką oraz majerankiem.

Żeberka zrumienić na ostrym ogniu. Przełożyć na półmisek. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebule pokrojoną w małą kostkę. Na koniec dodać drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Kapustę kiszoną odcedzić jeśli jest bardzo kwaśna, ewentualnie przepłukać. Jeśli jest łagodna, nie potrzeby odcedzania.

Dno żaroodpornego naczynia (jeśli żeberka się nie mieszczą, można użyć dwóch mniejszych naczyń) wyłożyć połową kiszonej kapusty wraz z połową cebuli. Posypać majerankiem i mieloną słodką papryką. Dać 2 liście laurowe i po 4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Na to wyłożyć połowę suszonych grzybów i śliwek, następnie kłaść podsmażone mięso. Żeberka przykryć drugą połową kapusty, cebuli, grzybów oraz suszonych śliwek. Wierzch posypać przyprawami. Wyłożyć pozostałe liście laurowe oraz kulki pieprzu i ziela angielskiego.

Potrawę polać wodą z grzybków oraz około ¾ szklanki wody. Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Żeberka w kapuście piec przez 2 godziny w temperaturze 180 ºC. Na 30 minut przez końcem pieczenia polać potrawę ½ szklanki wina. Po upieczeniu żeberka powinny być miękkie i łatwo odchodzić od kości. Żeberka pieczone w kapuście podawać z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami, bądź z pieczywem.

Smacznego!

Helen G.

Żeberka w kapuście
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

  1. Takie żeberka to i na świąteczny stół idealnie pasują 🙂 aż tu czuje ich zapach i smak… ale narobiłaś mi apetytu 🙂

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button