Zupy i kremy

Zupa ogórkowa na skrzydełkach

Zupa ogórkowa na skrzydełkach

Jak u babci. Smaczna i pożywna domowa zupa ogórkowa na skrzydełkach z kurczaka z ziemniakami i dużą ilością koperku, zabielona śmietaną. Lubię jej lekko kwaskowy smak. Ugotowane skrzydełka nie trzeba wkładać do zupy w całośći jak na zdjęciach, tylko obrać z mięsa, lekko posiekać nożem i dodać do zupy.

Jeśli ogórkowa na skrzydełkach na drugi dzień okaże się zbyt kwaśna, to można dodać nieco mleka. Zachęcam was gorąco do spróbowania! :-)

Zobacz także → kapuśniak domowy.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– opakowanie przecieru z ogórków lub 3 ogórki kiszone

– 3 skrzydełka z kurczaka

– 2 marchewki

– 1 pietruszka

– mały kawałek selera

– 1 duża cebula

– 3 ząbki czosnku

– 3 średnie ziemniaki

– 1 liść laurowy

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 4 kulki pieprzu

– 2 łyżki mąki

– 2-3 łyżki gęstej śmietany

– cukier do smaku

– pół pęczka koperku

– maggi (opcjonalnie)

– sól, pieprz

Jak zrobić zupę ogórkową na skrzydełkach?

Skrzydełka z kurczaka opłukać i zalać w garnku około 2-2,5 litra zimnej wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Po zagotowaniu zebrać szumy i zmniejszyć ogień. Bulion gotować na wolnym ogniu 30 minut.

W międzyczasie warzywa umyć i obrać. Marchewki, pietruszkę, seler oraz cebulę pokroić w małą kostkę. Ziemniaki pokroić w większą kostkę. Czosnek drobno posiekać. Wszystkie warzywa dodać do wywaru mięsnego, posolić niepełną łyżeczką soli i gotować na małym ogniu pod przykryciem kolejne 20-25 minut.

Jeśli używamy ogórków kiszonych, należy je zetrzeć na tarce i przesmażyć na łyżeczce masła. Ogórki lub przecier dodać do warzyw, gdy będą wystarczająco miękkie. Ogórkową na skrzydełkach gotować kolejne 10 minut na małym gazie.

W około 1/3 szklanki wody rozrobić mąkę, tak by nie było grudek, dodać śmietanę i nieco gorącego wywaru z zupy. Wymieszać dokładnie w kubeczku i dodać do zupy. Zagotować.

Zupę ogórkową na skrzydełkach z kurczaka doprawić ewentualnie solą, pieprzem maggi oraz szczyptą cukru, jeśli jest zbyt kwaśna. Na koniec dodać do zupy drobno posiekany koperek. Zupę zestawić z ognia. Zupę ogórkową podawać solo, bądź z chlebem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Zupa ogórkowa na skrzydełkach
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Pozostaw odpowiedź Ania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close