Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Bułki pszenne na mleku

Spodobało mi się pieczenie bułek. To takie niedzisiejsze zajęcie w tym zabieganym świecie :-) Warto czasem choć na chwilę zwolnić tempo w tej szalonej gonitwie, nie wiadomo za czym i zaskoczyć bliskich chociażby swoim wypiekiem. Polecam domowe pszenne bułki na mleku. Jakiś czas temu piekłam bułki pszenno-orkiszowe. Tamte są „cięższe”, te mają lżejszą teksturę. Z przepisu wychodzi 5-6 średnich bułek. Trochę tylko mi się przypiekły, bo się zagadałam z koleżanką, rozmawiając przez telefon, zamiast pilnować wypieku ;-)

 SONY DSC

(ok. 6 średnich bułek)

Składniki:

– 375g mąki pszennej t550 lub t650 (można użyć też ewentualnie tortowej)

– 1 op. suchych drożdży (7g) lub 14 g świeżych

– 230 ml ciepłego mleka

– 1 jajko

– 1 łyżeczka cukru

– 1 łyżeczka soli

– 1 łyżka roztopionego masła lub oliwy

 

Dodatkowo:

– 1 jajko rozkłócone z łyżeczką mleka

– ziarna (opcjonalnie np. słonecznik, mak, sezam, dynia)

 

 

Przesianą mąkę wymieszać w misce z suchymi drożdżami. Jeśli używamy świeżych, należy zrobić rozczyn – rozkruszyć drożdże, zalać ¼ szklanki ciepłego mleka, dodać cukier i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką lub spodkiem. Pozostawić do wyrośnięcia na 15-20 minut, następnie dodać do reszty składników.

Do przesianej mąki z suchymi drożdżami dodać resztę składników oraz stopione masło. Wyrobić elastyczne ciasto przez ok. 10 minut. Będzie się trochę lepić rąk. Uformować kulę i włożyć do miski. Przykryć ściereczką. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1,5 godziny (powinno podwoić swoją objętość). Następnie krótko raz jeszcze wyrobić ciasto i podzielić na równe części. Z każdej uformować lekko spłaszczoną kulkę zlepieniami do dołu. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ponownie ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przed pieczeniem zrobić nacięcia ostrym nożem, posmarować rozkłóconym jajkiem z odrobiną mleka i ewentualnie posypać ziarnami. Jeśli nie chcemy, aby skórka bułek była błyszcząca, nie musimy smarować wierzchu jajkiem. Piec w temperaturze 200°C (góra-dół) przez ok. 20 minut do zarumienia bułek. Studzić na kratce.

Smacznego!

Helen G.

SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

14 odpowiedzi do “Bułki pszenne na mleku

  • Ależ one są upieczone w punkt :). Uwielbiam piec domowe pieczywo. Żadne kupione z nim nie wygra :). Dobrze, że nastała moda na pieczenie chlebów, bułek i innych pyszności :).

  • Wyglądają przepysznie! Jutro zabieram się za pieczenie :) Nie ma to jak cieplutkie domowe bułeczki z masłem :)

  • Ojej, nie pokazuj mi bułeczek, bo ja uwielbiam pieczywo. Chyba aż za bardzo :D

  • Jakie pulchne! I jakie rumiane! Cudne są :)

  • Jejku, pyszności :)

  • Muszę zrobić :) Lubię takie domowe wypieki :D

  • Bułeczki wyszły naprawdę przepyszne! Chrupiąca skórka i fajny, puchaty miąższ. Zjedliśmy naraz jeszcze 4 ciepłe. :) A dwoma pozostałymi zrobiłam dziś sobie kanapki do pracy i są równie dobre. :)

  • Świetnie wyglądają, jak z prawdziwej piekarni :-).

    • Miło mi to słyszeć:) Przepis jest bardzo prosty, może spróbujesz też upiec? :-)

  • Ja tam nie widzę, żeby się przypiekły… Są idealne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>