Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Chleb drwala




Zgodnie z obietnicą  przedstawiam Wam pierwszy chleb jak w życiu upiekłam, mianowicie chleb drwala firmy chleb na zdrowie. Opakowanie zawiera gotową mieszankę mąk, ziaren i drożdży na 500g wypieku. Wystarczy dodać wodę i ściśle przestrzegać zaleceń producenta, a satysfakcja gwarantowana. 



Tak też się stało. Upiekłam pierwszy raz w życiu chleb i powiem Wam, że był to chyba najsmaczniejszy chleb, jaki w życiu jadłam. Z wypiekami ze sklepu czy nawet piekarni nie można go równać, gdyż jest po prostu lepszy, naturalny, poza tym włożyłam w niego serce:)



Chleb ma chrupiącą skórkę, jest mięciutki w środku, nie kruszy się i bez problemu się kroi. Na długo zachowuje świeżość. 





 


Skład chleba drwala: mąka pszenna t750, mąka żytnia t720, mąka żytnia 2000, pestki słonecznika i dyni, siemię lniane, słód żytni, naturalny zakwas żytni, sól, drożdże instant.




Potrzebne składniki:

– mieszanka do chleba drwala

– woda

– forma do wypieku (keksówka)

 



Przestawię Wam kolejne etapy pieczenia chleba, krok po kroku:


W opakowaniu znajdują się 3 torebki: mała, średnia i duża.


1.    Zawartość średniej torebki (ziarna) należy wsypać do naczynia i zalać 310g ciepłej wody o temperaturze 30˚C na 2 godziny. 





2.    Po 2 godzinach dodać zawartość małej torebki (drożdże) i dużej (mąki) i mieszać przez 20 minut (polecam wyrabiać ręką, bo ciasto się bardzo klei) – to jest mieszanie.


3.     Po 20 minutach mieszania należy odstawić ciasto z powrotem do naczynia, przykryć i pozostawić na 30 minut – to jest leżakowanie.




4.    Po 30 minutach leżakowania należy ukształtować ciasto i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (polecam keksówkę), odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (od 50-90 min. w zależności od temperatury pomieszczenia) – to jest garowanie.




5.    Po garowaniu należy włożyć ciasto do nagrzanego do 220 ˚C piekarnika i od razu spryskać wodą przez 5 sekund – to jest zaparowanie i wypiekać ciasto przez 3 minuty, następnie zmniejszyć temperaturę do 180˚C i piec jeszcze 30 minut (razem 33 minuty) – to jest wypiek.

 


I gotowe!





Jeśli ktoś posiada wypiekacz do chleba to na opakowaniu jest również szczegółowa instrukcja.  




Zachęcam do spróbowania upieczenia chleba w domowym zaciszu, bo:


1)    wiemy, co jemy (składniki nie zawierają konserwantów, składników „E” ulepszaczy ani GMO),

2)    radość i satysfakcja z upieczenia własnego chleba są ogromne,

3)    chleba jest naprawdę smaczny, warto poświęcić chwilę czasu na jego upieczenie,

4)    jak podaje producent – satysfakcja gwarantowana – zgadzam się z tym twierdzeniem w 100%.


Tę, a także inne mieszanki chlebowe i ciasto na pizzę można nabyć w sklepach:

 chlebnazdrowie.pl oraz wypiekacz.com.pl






Helen

Podziel się ze znajomymi
loading...

3 odpowiedzi do “Chleb drwala

  • świetny pomysł:)

  • Super! Kupimy na chleb i pizze :)

  • Smutne. Pieczenie z takiej mieszanki ma tyle wspólnego z pieczeniem chleba co zagotowanie wody i zalanie zupki instant. Mocno wątpię w zakwas znajdujący się w składzie. Chleb na zakwasie przygotowuje się co najmniej 24 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>