Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Karpatka

Zawsze chciałam,  by mama  piekła mi właśnie karpatkę na urodziny. To zresztą jej przepis, sprawdzony wielokrotnie. Ciasto, które piekę obecnie z sentymentu :)

DSCN0865

Składniki:
Ciasto:

-1/2 kostki margaryny

– 1 szklanka wody

– 1 szklanka mąki

– 5 jaj

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

– 500 ml mleka

– 3  pełne łyżki mąki pszennej,1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 cukier waniliowy lub 2 budynie waniliowe bez cukru

– 1 żółtko (opcjonalnie)

– niepełna szklanka cukru pudru

– 1 kostka margaryny lub masła

–  kilka kropli esencji waniliowej

Ciasto: Margarynę rozpuścić w rondelku. W garnuszku zagotować wodę. Wrzącą dodać do rozpuszczonej margaryny i zamieszać. Następnie dodać mąkę – gotować kilka minut ciągle mieszając aż do uzyskania gładkiej masy. Pozostawić ciasto do ostygnięcia. Następnie wbić jajka i dodać proszek do pieczenia. Rozmiksować. Upiec dwa okrągłe placki w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 210-220˚C przez ok. 25-30 minut. Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie.

Krem: W pół szklanki mleka zawartości mleka rozpuścić mąki i cukier waniliowy lub gotowy budyń, resztę mleka zagotować w rondelku. Jak zacznie wrzeć dodać rozpuszczony budyń i energicznie mieszać, by nie dopuścić do powstania grudek. Gotować chwilę na małym ogniu aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostudzenia. Margarynę lub masło utrzeć z cukrem i żółtkiem, dodać zimny budyń. Miksować przez chwilę na gładki krem. Na koniec dodać olejek waniliowy. Upieczone placki przełożyć kremem. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.

DSCN0885DSCN0899DSCN0900

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>