Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Makaronowa zapiekanka z indykiem, brokułami i cukinią

Pyszna, niezwykle prosta mięsno-warzywna zapiekanka. Tym razem dałam pierś z indyka ale z powodzeniem możemy użyć również piersi z kurczaka. Warto wtedy dodać 1 łyżeczkę (lub więcej wedle uznania) przyprawy curry, która podkreśli smak mięsa. Polecam, szczególnie panowie powinni być zadowoleni. Mojemu mężowi aż trzęsły się uszy :-)

DSCN1755

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 50-60 dkg piersi z indyka

– ok.180g makaronu farfalle (kokardki)

– 1 cukinia

– 1 brokuł

– 1 duża cebula

– 1-2 ząbki czosnku

– mały kubek gęstej śmietany (18%)

– 2 jajka

– 10 dkg żółtego sera (do posypania)

– 1 łyżeczka ziół prowansalskich

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– mielona gałka muszkatołowa

– sól, pieprz

 

 

Pierś z indyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie pokroić w podłużne paski bądź w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem, dodać drobno posiekany czosnek, mieloną paprykę i zioła prowansalskie. Jeśli mamy czas mięso z przyprawami wymieszać w misce dodając 1-2 łyżki oliwy, przykryć folią i wstawić na godzinę do lodówki. W innym przypadku od razu wrzucić mięso na rozgrzany olej. Przyprawy można dodać dopiero na patelnię. Podsmażyć. Przełożyć na talerz. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dołożyć cukinię pokrojoną w cienkie plastry (nie obierać ze skórki). Smażyć kilka minut, aż zmięknie. Posolić i lekko oprószyć pieprzem.

Makaron ugotować al dente. Brokuł umyć, podzielić na różyczki. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru, bez pokrywki (dla zachowania intensywnie zielonej barwy) 3-4 minuty, po czym odcedzić. W miseczce wymieszać śmietanę z jajkami. Posolić i dodać pieprz. Dodać szczyptę mielonej gałki muszkatołowej.

Żaroodporne naczynie wyjmować tłuszczem, wyłożyć część makaronu, podsmażone mięso, cukinię i brokuły. Przykryć resztą makaronu. Wylać masę śmietanowo-jajeczną. Wierzch zapiekanki posypać startym żółtym serem. Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 190-200°C do zarumienienia/zapieczenia góry.

Smacznego!

Helen G.

DSCN1737DSCN1760DSCN1780

Podziel się ze znajomymi
loading...

Jedna odpowiedź do “Makaronowa zapiekanka z indykiem, brokułami i cukinią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>