Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym
Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym
Idealne zarówno na obiad, jak i uroczystą kolację w towarzystwie dobrego wina. Uwielbiam wszelkie wariacje makaronu zapiekanego z mięsem i warzywami, jak lasagne czy cannelloni. Dzisiejsza moja propozycja to muszle makaronowe (conchiglioni) nadziewane mięsem mielonym.
Danie jest pyszne 🙂 Nadzienie mięsne dobrze komponuje się sosem pomidorowymi i beszamelowym. A całość wieńczy kołderka roztopionego sera mozzarella.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– ok. 25 muszli makaronowych conchiglioni
– 10 dag tartego sera żółtego, parmezanu lub mozzarelli
Nadzienie:
– 250g mięsa mielonego
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oleju
– sól, pieprz
Sos pomidorowy:
– puszka pomidorów krojonych (400g)
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– trochę wody (opcjonalnie)
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– bazylia, oregano
– szczypta cukru
– sól, pieprz
Sos beszamelowy:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki
– 2 i ¼ szklanki zimnego mleka
– mielona gałka muszkatołowa
– 1-2 łyżeczki soku z cytryny
– sól, biały pieprz
▌Jak zrobić muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym?
Muszle makaronowe gotować w osolonym wrzątku przez 5 minut, po czym delikatnie odcedzić, by się nie połamały i pozostawić do ostygnięcia.
Nadzienie: Na oleju podsmażyć wpierw pokrojoną w drobną kostkę cebulę z posiekanym czosnkiem. Dodać mięso. Smażyć kilka minut, aż zmieni kolor na brązowy. Doprawić solą i pieprzem.
Sos beszamelowy: rozgrzać w rondelku masło, dodać mąkę. Chwilę gotować aż mąka lekko zbrązowieje, po czym wlewać powoli zimne mleko energicznie mieszając. Sos gotować na średnim ogniu, dopóki nie zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Doprawić gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem. Na koniec dodać sok z cytryny. Połowę sosu wlać do podsmażonego mięsa mielonego.
Sos pomidorowy: rozgrzać w rondelku oliwę z oliwek, dodać pomidory z puszki oraz koncentrat i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Doprawić sos solą, cukrem, pieprzem, bazylią i oregano. W razie potrzeby podlać sos niewielką ilością wody.
Na dno żaroodpornego naczynia wylać sos pomidorowy, na który wykładać kolejno muszle napełnione mięsnym farszem. Na wierzch wylać resztę sosu beszamelowego i posypać zapiekankę startym żółtym serem, parmezanem albo mozzarellą.
Muszle wstawić do nagrzanego do 190˚C piekarnika i zapiekać 30 minut. Przez pierwsze 15 minut przykryć naczynie folią aluminiową, po czym ją zdjąć i podpiekać wierzch zapiekanki się zarumieni. Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym podawać gorące.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
świetne danie:)
Uwielbiam takie dania, szybkie, łatwe i pyszne. Muszle wyglądają bardzo apetycznie 🙂
A czy można to danie zrobić w prodzizu? Jak dlugo wtedy zapiekac i co z przykryciem folią aluminiową?
Myślę że jak najbardziej można użyć prodiża, tylko już bez folii aluminiowej, zapiekać tak długo aż wierzch się wyraźnie zarumieni.
Świetny przepis.Wyszło przepyszne…najlepsze jakie do tej pory jadłam-porównując również do lazanii,bo właściwie to jej troszkę inna,ciekawsza odsłona.Polecam.
Bardzo się cieszę, że smakowało:-) Canelloni to jedno z moich ulubionych obok lazanii dań:-)
Dziękuję za ten przepis 🙂 zrobiłam dziś na obiad i wyszło pyszne. Ale 4 osoby by się chyba nie najadły :p
Zależy od ich pojemności brzuchów 🙂
Bardzo dobre danie! Jest lepsze od lasagne. Domownicy byli zachwyceni tymi muszlami:)
To danie będzie często gościło na moim stole. Polecam wszystkim 🙂
Bardzo się cieszę, że danie smakowało:-) Ja chyba też wolę muszle i canelloni (rurki) od lasagne:)
Pyszne!! Dziekuję Ci za ten przepis. Ja jestem,jak to sama siebie określam, upośledzona gastronomicznie, i potrzebuję naprawdę dobrych przepisów. I Twój taki jest! Pychota !!
Miło mi to słyszeć:) Cieszę się, że mój przepis okazał się przydatny i trafiony ;-)Pozdrawiam*)
Właśnie zrobiłam i wsadziłam do piekarnika.Będę podawała za pół godziny.Uwielbiam takie dania! Myślę ,że wyjdzie pysznie,napiszę jak zjem.
I jak wrażenia?
Zapiekanka rewelacyjna!! Rodzinie bardzo smakowało.Na pewno będę nie raz ją robiła.Dziękuję za przepis.Namówię moją córę aby to zrobiła wnukowi.Oni również lubią takie „lekkie” potrawy.Pozdrawiam Heleno. Aha! Jutro zrobię pastę paprykową.
Bardzo się cieszę, że danie smakowało:) Spróbuj również muszli zapiekanych ze szpinakiem i serem ricotta, też są smaczne 🙂
Witam, czy można muszle nafaszerowac mięsem kilka godzin wcześniej?
Tak, jeśli mięso jest ciepłe muszle mogą stać parę godzin w temperaturze pokojowej, jeśli dłużej należy je wstawić do lodówki. Warto je tylko przykryć folią aluminiową. Sama tak czasem robię, że przygotowuję muszle czy lazanię po śniadaniu a wstawiam do piekarnika koło 15.00