Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Oleje Oleofarm – olej konopny, z orzechów włoskich, ryżowy i lniany

Zdecydowałam się wziąć w udział w programie zorganizowanym przez firmę Oleofarm, którego zadaniem jest przetestowanie wybranych olejów i stworzenie ciekawych przepisów z ich udziałem.

 

Do przetestowania wybrałam sobie 3 oleje:

– olej konopny
– olej z orzechów włoskich
– olej ryżowy

 

 

Dodatkowo otrzymałam jeszcze olej lniany. Oleje są ogólnodostępne w sklepach i marketach oraz na stronie http://oleofarm24.pl

DSCN5160

Olej konopny – jest tłoczony na zimno, powstaje z wyselekcjonowanych odmian konopii siewnej. Posiada zielono-brązową barwę, ma lekko gorzki, korzenno-orzechowy smak.  Zawiera nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwas oleinowy, linolowy i linoleowy, gamma-linoleowy). Bogaty jest w witaminę K odpowiedzialną za krzepliwość krwi i formowanie tkanki kostnej. Jest bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6. Olej konopny działa wzmacniająco na organizm, polecany jest przy anemii, osłabieniu, neurastenii.

DSCN5171

Olej z orzechów włoskich – tłoczony na zimno, otrzymywany z orzechów włoskich. Ma złoto-żółte zabarwienie i delikatny orzechowy zapach z nutą karmelu. Zawiera kwas linolowy, linoleowy i oleinowy oraz witaminy A, B i E. Korzystnie wpływa na układ krążenia, zapobiegając miażdżycy, obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie i antystresowo.

DSCN5169

Olej ryżowy – pozyskiwany jest z otrąb ryżowych. Ma zabarwienie delikatnie żółte i neutralny smak oraz zapach. Posiada wysoką temperaturę dymienia, przez co świetnie nadaje się do smażenia i duszenia. Olej ryżowy bogaty jest w witaminę E, B oraz gamma-oryzanol – przeciwutleniacz chroniący serce przed zawałem, obniżający cholesterol i wspomagający funkcje obronne organizmu.

DSCN5163

Olej lniany –  tłoczony na zimno, powstaje z wyselekcjonowanych nasion lnu. Ma złocistą barwę i delikatny smak. Zawiera aż 60 % kwasów omega-3, które regulują pracę układu krążenia, systemu immunologicznego i gospodarkę tłuszczową. Obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz zmniejszają ryzyko miażdżycy i zawału serca. Olej lniany wpływa korzystnie na stan zdrowia, poprawia samopoczucie, reguluje trawienie, wzmacnia odporność, poprawia stan skóry, włosów i paznokci.

DSCN5175

 

Zabieram się zatem do testowania powyższych olejów i stworzenia ciekawych przepisów z nimi w roli głównej.
Helen G.

Podziel się ze znajomymi
loading...

6 odpowiedzi do “Oleje Oleofarm – olej konopny, z orzechów włoskich, ryżowy i lniany

  • Ja wybrałam z sezamu, orzechów włoskich i pestek dyni. Jedno wiem – genialne są i genialnie pachną!

  • Tłoczone na zimno,ale nie napisali już czy są nieoczyszczone? Samo tłoczenie na zimno nie czyni z nich cudów,bo w procesie oczyszczania(często chemicznego)/filtracji,oleje tracą wszystkie cenne związki i witaminy.
    Ważne jest też,czy jest tłoczony ze świeżych ziaren czy prażonych .

  • Nie napisali że są nieoczyszczone.

  • Ja tez testuje oleje, ale wybrałam z pestek winogron, słonecznikowy i kukurydziany, pozdrawiam:)

  • wow, a gdzie można się zgłosić żeby je też zacząć próbować ? :)

  • Nigdzie. Sami do mnie napisali.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>