Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Ciekawą odmianą dla popularnych ruskich pierogów, są pierogi z farszem z kaszy gryczanej i białego sera, typowe dla kuchni kresowej oraz rejonu Lubelszczyzny i Podlasia. Kasza gryczana świetnie nadaje się zarówno do dań mięsnych, np. gołąbków, jako dodatek do gulaszu, jak również do dań typowo warzywnych. Jest ona niezwykle cenna w składniki odżywcze. Należy do produktów wysoko energetycznych, bo w 100g zawiera 336 kcal. Kasza gryczana jest wytwarzana z nasion gryki (Fagopyrum Mill.), rośliny należącej do rodziny rdestowatych. Oprócz węglowodanów złożonych, łatwo przyswajalnego białka, bogatego w tryptofan i lizynę oraz niewielkiej ilości tłuszczu, kasza gryczana zawiera też sporo błonnika, dzięki temu na długi czas zapewni nam uczucie sytości. Ponadto znajdziemy w niej witaminy B1, B2, B3, B6, P, rutynę, kwercetynę, kawas foliowy, magnez, wapń ,fosfor, potas, krzem, żelazo, jod, mangan, cynk, nikiel, kobalt, bor.

Właściwości kaszy gryczanej:

  • działa wzmacniająco i odżywczo (zawiera dużo witamin i składników mineralnych; wspomaga odporność organizmu)
  • działa przeciwbakteryjnie
  • działa rozgrzewająco
  • poprawia przemianę materii (zawiera dużo błonnika)
  • reguluje poziom glukozy we krwi
  • obniża ciśnienie krwi (zawiera dużo potasu)
  • nie zawiera glutenu
  • działa zasadotwórczo (odkwasza organizm)

 

KASZA GRYCZANA PALONA CZY NIEPALONA – KTÓRĄ WYBRAĆ?

Do dzisiejszych pierogów użyłam kaszy gryczana niepalonej (białej). Posiada ona kremową barwę z delikatnymi odcieniami zieleni. Znacząco różni się smakiem w stosunku do tradycyjnej kaszy gryczanej sprzedawanej w sklepach, tzw. palonej o brązowym kolorze. Powiem krótko: moim skromnym zdaniem kasza gryczana niepalona jest dużo smaczniejsza. Osobiście nie przepadam za charakterystycznym, wyrazistym posmakiem goryczki kaszy gryczanej palonej. Kasza niepalona charakteryzuje się delikatniejszym smakiem i zapachem, jak kasza palona. Kasza gryczana niepalona jest również od niej bardziej wartościowa w składniki odżywcze, które w przypadku tamtej zostają częściowo utracone w procesie palenia. Jeśli nie jedliście kaszy gryczanej niepalonej, to polecam wam ją kupić na próbę. Jest naprawdę smaczna, a do tego bardzo zdrowa. Ja wybieram niepaloną.

JAK GOTOWAĆ?

Kaszę gryczaną gotujemy w podwójnej ilości wody w stosunku do ilości kaszy, czyli na 1 szklankę suchej kaszy dajemy 2 szklanki wody. Do gotującej kaszy warto wrzucić 1 łyżeczkę masła (daję klarowane), co wzbogaci jej smak.

(ok. 50 sztuk)

Składniki:

Ciasto:

– 500g mąki pszennej typ 550

– ok. 1 szklanka gorącej wody

– 2 łyżki oleju

– 1 płaska łyżeczka soli

Nadzienie:

– 1 szklanka kaszy gryczanej

– 200g twarogu półtłustego lub tłustego

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu

– sól, pieprz

Najlepiej zacząć od nadzienia: Kaszę gryczaną opłukać na sitku pod bieżącą wodą. W garnku zagotować 2 szklanki wody. posolić. Na wrzątek wsypać kaszę, dodać 1 łyżeczką masła. Gotować na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając ok.15 minut, aż kasza całkowicie wchłonie wodę i będzie miękka. Pozostawić do ostudzenia. Na łyżce masła klarowanego lub innego tłuszczu podsmażyć na większym gazie drobno posiekaną cebulę, do momentu aż zbrązowieje. Ugotowaną kaszę połączyć z białym serem i podsmażoną cebulą. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Na koniec dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Farsz powinien mieć wyrazisty smak. W przypadku, gdy nadzienie będzie zbyt suche, dodać odrobinę tłuszczu.

Ciasto: Na stolnicę wysypać mąkę, dodać olej, sól i tyle gorącej wody, by zagnieść elastyczne ciasto. Zagniatać, aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na cienki placek. Szklaną wykrawać kółka i kłaść je na oprószonej mąką stolnicy. Kółka napełniać ok. 1 łyżeczki farszu i dokładnie zlepić, następnie robiąc falbanki. Duży garnek z osoloną wodą wstawić na gaz. Wrzucać pierogi partiami nie zmniejszając płomienia. Gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi nabierać łyżką cedzakową i układać na talerzach. Podawać ze smażoną cebulką, (ewentualnie z boczkiem) lub polane masełkiem.

Smacznego!

Helen G.

Podziel się ze znajomymi
loading...

10 odpowiedzi do “Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>