Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Szynka pieczona z rękawa

Pyszne pieczone mięso :) Soczyste i mięciutkie w środku, z chrupiącą, przypieczoną skórką. Idealne zarówno na ciepło, na obiad, jak i na zimno jako domowa wędlina. Lepiej piec mięso trochę dłużej, niż za krótko, bo nie ma nic gorszego jak twardawe mięso.  Zwykle porcję ok.1,3 kg piekę ok.2 godziny (im dłużej, tym lepiej) – wtedy jest idealnie miękkie.

DSCN1534

Składniki:
– 1-1,5 kg szynki wieprzowej „kulka”

– torebka/rękaw do pieczenia

– 2-3 listki laurowe do obłożenia pieczeni (na wierzch)

 

Marynata do mięsa:

– 3-4 łyżki oleju

– 2 łyżki octu balsamicznego

– 2 łyżki wody

– 3-4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)

– 1 łyżeczka mielonej kolendry (w przypadku całych ziarenek utłuc w moździerzu)

– 4 ziarenka jałowca

– 4 ziarenka ziela angielskiego

– 1 łyżeczka majeranku

– 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– 1/2 łyżeczki pieprzu

– 1 łyżeczka soli (najlepiej morskiej)

 

 

Z podanych składników przyrządzić marynatę. Jałowiec i ziele angielskie rozgnieść lub roztłuc w moździerzu. Umyte mięso posmarować z każdej strony marynatą. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Włożyć do rękawa do pieczenia i wlać do środka marynatę. Obłożyć listkami laurowymi.

DSCN1457

Rękaw spiąć dołączonym klipsem, tak by było w rękawie jak najwięcej powietrza. Zrobić widelcem 2-3 nakłucia. Rękaw umieścić w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia. Mięso wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 2 godzin, w zależności od wagi mięsa w temperaturze 200˚C. Na ok. 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, wtedy mięso ładnie się przyrumieni.

Podawać zarówno na ciepło jak i na zimno jako wędlina do kanapek. Pokroić na plastry, jak mięso przestygnie.

Smacznego!

Helen G.

DSCN1506DSCN1547      mięso polane powstałym w trakcie pieczenia sosem

Podziel się ze znajomymi
loading...

43 odpowiedzi do “Szynka pieczona z rękawa

  • pięknie się prezentuje, muszę kiedyś wypróbować przepis

    • Mam 600g szynki, jak długo powinnam ją piec?

      • To bardzo mało, bo szyna podczas pieczenia się jeszcze nieco kurczy. Przyjmuje się, że nie powinno się piec mniejszych kawałków mięsa niż 1 kg, ale jeśli już chcesz je upiec, to jest taka zasada, że 1kg mięsa należy piec 1 godz.+ 30 minut (razem 90 minut), to myślę że 600g mięsa wystarczy piec ok. 60 minut. Na koniec warto sprawdzić widelcem, czy jest wystarczająco miękkie.

        • W takim razie jutro dokupię drugi kawałek podobnej wielkości i upiekę razem. Najwyżej część powędruje do rodziców ;)

        • Witam. Coś Pani pokręciła z tym czasem pieczenia. 1 godz. i 30 min. to razem 90 min., a 180 min. to 3 godz.!

          • Tak, faktycznie pomyliło mi się, chodziło mi o 90 minut, czyli 1,5 godz. Kawałek 600g powinien być pieczony krócej, ok. 1 godziny. Już poprawiłam.

  • Szynka jest rewelwcyjna, ale podlalam ja troszkę winem i najpierw pieklam przez 30 min w 220 stopniach żeby zamknąć pory a potem 2,5 godziny w 140 stopniach. Zrobiłam na obiad i miało zostać tez do kanapek ale nie dało rady, trzeba było zjeść do końca. Polecam bez dwóch zdań.

    • Dziś marynuje tak samo karkoweczke, mam nadzieję że będzie równie pyszna

    • Tak, dobry pomysł z tym winem, z pewnością dobrze wpłynie na soczystość mięska:)

  • Do kasia: jeśli pieczesz w folii celofanowej 220 st to zbyt dużo.Przy takiej temp. nalezy użyc foli aluminiowej.Pzdr

    • W rękawie do pieczenia można piec w temperaturze max.220 st., nie wyższej.

  • Witam!

    Po przeczytaniu wstępu nie zamierzam korzystać z przepisu. „Im dłużej tym lepiej”? To jakiś suchar, a nie pieczona szynka. Wieprzowina to nie wołowina halo?!

    • Miałam ma myśli, aby piec przynajmniej 2 godziny lub nawet dłużej, by szynka była wystarczająco miękka. To chyba lepiej niż by miała być zbyt twarda.

  • Umyte mięso zanurzyć w marynacie, tak by było całe nią pokryte.
    Sorki Jak mam zanurzyć 1.5 kg szyneczki w 8 łyżkach marynaty? Dolać wina ok. Ile?

    • Źle się wyraziłam. Dziękuję za sugestię. Poprawiłam. Chodziło mi o dokładne nasmarowanie mięsa marynatą. O winie w tym przepisie nic nie wspominam, choć można trochę go dolać np. 1/2 szklanki (wytrawne).

  • Szyneczka – istne cudo! Ta marynata jest rewelacyjna. Zjedliśmy szynkę do kanapek. Piekłam w naczyniu żaroodpornym z pokrywką bo jakimś cudem rękawa zabrakło :)
    Polecam niezdecydowanym i pozdrawiam autorkę!

    • Cieszę się, że mięsko smakowało ;-) Również Cię pozdrawiam Aniu:)

  • Dodałem do marynaty odrobinę mleka i około 50 ml białego, wytrawnego wina. Po 12h marynowania posypałem całość niewielką ilością ziół prowansalskich i zostawiłem na kolejne 12h. Piekłem korzystając z porady Kasi pierwsze pół godziny piekłem w 200 stopniach aby zamknąć mięso, potem 1,5h w temp. 150 stopni i na koniec kolejne 30 minut znów w 200 przy rozerwanym rękawie. Wyszło przepysznie! Świetny przepis :-)

    • Dobry pomysł z dodatkiem tym dodatkiem wina. Mleka nigdy nie dodawałam do marynat, czasem maślankę do wołowiny.Cieszę się,że mięso smakowało :)

  • Bardzo dobry przepis, już któryś raz do niego wracam. Polecam niezdecydowanym :)

  • A ile taka szynka po upieczeniu postoi w lodówce? Pozdrawiam, super :)

    • Myślę, że niebyt długo, tak do 5 dni. U mnie zwykle szybko znika. Zawsze można część zamrozić :-)

  • Hej, ile wychodzi z tej pieczeni porcji? Chodzi mi o przygotowanie tej szynki na imprezke na 25 osob????
    Karo

    • Z porcji mięsa ok.1,5 kg, jak na zdjęciu wychodzi ok.10-11 plastrów, w zależności od grubości. Trzeba by upiec ze 3 takie szynki, na wszelki wypadek aby był zapas.

  • Wczoraj zamarynowałam mięso, ponad dobę stało w lodówce i dziś upiekłam. Przepyszne! Wszystkim bardzo smakowało.. za dwa dni lecę po kolejny kawał mięsa i znów robię. Jestem zachwycona, wspaniały przepis. Polecam każdemu, kto jest niezdecydowany – warto. :)

  • Witam, nie rozumiem tych nakloc widelcem, na mięsie czy rękawie ? Zamierzam upiec na święta, proszę o odpowiedz. Pozdrawiam

    • Nakłucia robi się w rękawie po to, aby para mogła swobodnie uchodzić. Tak też zaleca producent na opakowaniu takiego rękawa. Pozdrawiam!

  • Przepis super. Szynka robiona już po raz 4. Za każdym razem SUPER.

    • Miło mi to słyszeć:) Bardzo się cieszę, że szyneczka smakowała:)

  • a czy nie namieszam za dużo w smakach, jeśli w jednym rękawie umieszczę kulkę szynki i kawałki łopatki??

  • Na ile porcji wystarcza taki kawałek szynki, bo mam komunię na dwanaście osób i chciałabym wiedzieć. Pozdrawiam serdecznie

  • Mam jeszcze jedno pytanie, a mianowicie jak długo trzeba piec na raz dwie takie szynki. Może głupio się pytam, ale wolę pytać niż błądzić:))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>