Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i groszkiem

Zapraszam na lekką zupę, idealną na lato, tym razem kalafiorową z ziemniakami i groszkiem. Jest łatwa i stosunkowo szybka w przyrządzeniu.

SONY DSC

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 1 mały kalafior lub pół większego

– włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, mały kawałek selera)

– mały por lub cebula

– 3 ziemniaki

– puszka groszku konserwowego lub 200g mrożonego

– 1,8 l bulionu (może być z kostki)

– 1 liść laurowy

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 4-5 ziarenek pieprzu

– 2 łyżki posiekanego koperku

– 1 czubata łyżka mąki

– 3 łyżki gęstej śmietany

– szczypta cukru

– sól, pieprz

 

 

Warzywa umyć. Kalafior podzielić na różyczki. Włoszczyznę pokroić w niedużą kostkę. Por pokroić w plasterki, ziemniaki zaś w dużą kostkę. Na oliwie lekko podsmażyć por, dodać włoszczyznę i dusić chwilę, po czym zalać bulionem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz w ziarenkach. Gdy warzywa zmiękną dodać ziemniaki, a gdy te zmiękną, wrzucić kalafior oraz groszek, jeśli używamy mrożonego. Dusić na niedużym ogniu do miękkości kalafiora. Na koniec dodać odsączony z zalewy groszek konserwowy. Zupę zagęścić mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody oraz zahartowaną wcześniej śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Dodać posiekany koperek.

Smacznego!

Helen G.

SONY DSCSONY DSCSONY DSC

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

3 odpowiedzi do “Zupa kalafiorowa z ziemniakami i groszkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>