Kotlety schabowe w panierce z płatków kukurydzianych
Kotlety schabowe w panierce z płatków kukurydzianych
Złociste i chrupiące, prawie jak z KFC. Kotlety schabowe w panierce z płatków kukurydzianych są ciekawą odmianą na tradycyjnych schabowych. Zamiast schabu możecie użyć także piersi z kurczaka, bądź z indyka. Bardzo polecam 🙂
Fani bardziej wyrazistych smaków mogą wzbogacić kotlety dodatkiem ostrej papryki albo sosu tabasco.
Zobacz także → kotlety Twardowskiego (ze schabu).
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 4 kotlety schabowe
– pokruszone płatki kukurydziane
Ciasto:
– 1 jajko
– ¾ szklanki mleka
– mąka
– ½ łyżeczki majeranku
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– ⅓ – ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
– sól, pieprz
▌Jak zrobić kotlety schabowe w panierce z płatków kukurydzianych?
Kotlety robić tłuczkiem. Posolić, dodać pieprz. Przekroiłam je na pół, by mieć mniejsze porcje.
Ciasto: do miski wbić jajko, dodać mleko i tyle mąki by powstało dość gęste ciasto (gęstsze od naleśników). Posolić, popieprzyć, dodać mieloną słodką i ostrą paprykę oraz majeranek. Płatki pokruszyć w dłoniach do miseczki.
Każdy kotlet zanurzyć wpierw w cieście, potem w płatkach. Smażyć kotlety na średnim ogniu przez około 10 minut, aż z każdej strony będą złocisto-brązowe. Kotlety schabowe w panierce z płatków kukurydzianych podawać z ketchupem, ziemniakami i surówką np. z surówką z kapusty pekińskiej.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Koniecznie muszę wypróbować ten przepis ! 🙂
Apetycznie.
Pieprzu cayenne ,i deczko przyprawy do kurczaka 🙂 wyśmienite 🙂 panierka musi byc dosc wyrazna w smaku z papryką słodką jak dla mnie za słaba .ogólnie pycha warto 🙂 pozdrawiam :)i smacznego 🙂
Dobry pomysł, wypróbuję:-) dziękuję za cenną sugestię.
Wypróbowałam ze schabem, bardzo dobre kotleciki i o niebo lepsze od zwykłego schaboszczaka 😀
Mnie również bardzo smakują:) Cieszę się, że przypadły Ci do gustu*)
A ja dziękuję za prosty, szybki, konkretny i zrozumiale napisany przepis, który w dodatku wychodzi 😀 Przeglądałam bloga i chyba zabawię tu na dłużej. Wydaje się bardzo pomocny, zwłaszcza dla osób mało doświadczonych w kuchni, takich jak ja 🙂 Obecnie w lodówce chłodzi się ciasto serowo-jabłkowe 😀 Czekam z niecierpliwością 😀
Bardzo prosty i smaczny myk.najwięcej kłopotu miałem z zaszlachtowaniem świni.mogłbym przysiąc że płakała gdy podrzynałem jej gardło.ale kotlety wyborne
Cieszę się, że kotlety smakowały 🙂 Aby były bardziej wyraziste w smaku można dodać nieco ostrej papryki 🙂