Roladki schabowe z pieczarkami i serem
Roladki schabowe z pieczarkami i serem
Są doskonałym pomysłem na elegancki i niebanalny obiad. Roladki schabowe z pieczarkami serem możecie również przygotować na świąteczny obiad lub inną okazję. Są bardzo miękkie i chrupiące. Wpierw krótko obsmażyłam roladki na patelni, a potem piekłam je w piekarniku. Polecam gorąco także moje roladki schabowe w sosie pomidorowym.
(9 sztuk)
Składniki:
– 80-90 dag schabu bez kości
– 7-8 pieczarek
– 15 dag boczku w plastrach
– 1 mała cebula
– oregano, rozmaryn
– 10 dag żółtego sera startego na tarce
– 1 łyżka masła
– sól, pieprz
▌Jak zrobić roladki schabowe z pieczarkami i serem?
Mięso umyć, osuszyć. Kroić cienkie plastry – wpierw kroić cienki plaster nie krojąc go do końca, następnie drugi cienki ukroić itd. Powstaną tzw. „motylki”, które trzeba potem dokładnie i cienko rozbić tłuczkiem. Następnie każdy posolić, popieprzyć, posypać oregano i rozmarynem. Pieczarki obrać, pokroić drobno, cebulę w piórka następnie podsmażyć na maśle. Posolić. Na każdy plaster mięsa nakładać 1 plaster boczku, następnie porcję farszu pieczarkowego i starty żółty ser. Zawijać ciasno, związać nitką lub spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na gorącym oleju z każdej strony.
Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia (ja użyłam blaszki do pieczenia ciasta, bo w naczyniu się nie mieściły) wysmarowanego tłuszczem. Roladki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 200˚C aż się porządnie zarumienią i będą miękkie. W połowie pieczenia roladki przewrócić na drugą stronę. Przed podaniem usunąć nitki lub wykałaczki. Roladki schabowe z pieczarkami i serem podawać z ziemniakami i surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
wyglądają bardzo apetycznie, gdyby nie ten upał to pewnie już dzisiaj bym się za nie wzięła 😀
Wygladaja apetycznie, zrobie na pewno.
Wygladaja apetycznie, zrobie na pewno.