Pulpety mięsne w sosie pomidorowym z ciecierzycą
Pulpety mięsne w sosie pomidorowym z ciecierzycą
Mięciutkie i aromatyczne. Przepis na dzisiejszą wersję pulpetów w sosie pomidorowym z ciecierzycą otrzymałam od koleżanki. Recepturę nieco zmodyfikowałam wedle własnych upodobań. Danie wyszło zaskakująco smaczne. Przyznam się wam bez bicia, że po raz pierwszy w życiu jadłam ciecierzycę. W połączeniu z mięsem, kapustą pekińską i ziołami okazała się bardzo smaczna.
Ciecierzyca zwana też powszechnie cieciorką albo grochem włoskim, to roślina strączkowa o licznych właściwościach zdrowotnych. Jest bogata w białko, błonnik, witaminy (zwłaszcza B6 oraz B9), a także minerały jak fosfor, żelazo, cynk i magnez. Ciecierzyca wykazuje działanie przeciwbólowe. Przyczynia się również obniżenia poziomu cholesterolu. Dzięki zawartości cynku i witamin z grupy B, korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Ciecierzyca jest składnikiem potraw kuchni Bliskiego Wschodu, jak falafel (kotleciki z cieciorki smażone w głębokim tłuszczu) czy hummusa (pasty z cieciorki na chleb).
Ciecierzycę przyrządza się podobnie jak groch czy fasolę. Konieczne jest jej moczenie przez całą noc. Roślina ta potem wymaga gotowania przez 1-2 godziny. Pamiętajmy, aby solić cieciorkę dopiero pod koniec gotowania. Użycie w dzisiejszym przepisie ciecierzycy z puszki znacząco skraca czas przygotowania potrawy. Wystarczy ją dokładnie rozetrzeć widelcem lub zmielić w blenderze.
Zobacz także → pulpety w sosie pomidorowym.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 500g mięsa mielonego wieprzowego (np. łopatki, szynki; może być też mieszane)
– 5-6 liści drobno poszatkowanej kapusty pekińskiej (bez białych głąbów)
– 1 puszka ciecierzycy
– 3-4 łyżki bułki tartej
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 jajko
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka majeranku
Dodatkowo:
mąka do obtoczenia kotlecików
Sos pomidorowy:
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 500 ml przecieru pomidorowego w kartoniku
– około ¾ szklanki wody
– 1 łyżeczka bazylii
– ½ łyżeczki oregano
– cukier do smaku
– sól, pieprz
▌Jak zrobić pulpety mięsne w sosie pomidorowym z ciecierzycą?
Ciecierzycę odsączyć z zalewy, przepłukać pod bieżącą wodą. Rozgnieść widelcem albo zmiksować w blenderze. Połączyć wraz z mięsem i drobno posiekaną kapustą pekińską. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać przyprawy. Wyrobić gładką masę. Zwilżonymi dłońmi formować niezbyt okrągłe, lekko spłaszczone pulpety.
Każdy obtoczyć w mące. Pulpety usmażyć na patelni na złoty kolor i przełożyć na półmisek. Używam patelni Fissler SensoRed o specjalnej termoczułej powłoce, która pod wpływem ciepła zmienia kolor. Charakterystyczne kropki znikają, zaś powłoka ciemnieje wskazując idealny moment rozpoczęcia smażenia.
Sos pomidorowy: Na tej samej patelni na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę. Następnie wlać kartonik przecieru pomidorowego oraz wodę. Doprawić sos solą, pieprzem, bazylią, oregano oraz cukrem i dusić chwilkę. Następnie włożyć do sosu usmażone pulpety oraz drobno posiekany czosnek. Dusić 3 minuty.
W razie gdyby sos był za gęsty, dolać jeszcze wody. Pulpety mięsne w sosie pomidorowym z ciecierzycą podawać z ziemniakami purée, ryżem, kluskami śląskimi, bądź kaszą i ulubioną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Wyglądają bardzo smakowicie:) Z wielką chęcią wypróbuję twój przepis Helen !
Bardzo apetycznie wyglądają 🙂 Chętnie bym zjadła 🙂
Świetny przepis, na pewno wypróbuję. Bardzo lubię cieciorkę 🙂
Super pomysł na obiad! Fajna ta patelnia, która zmienia kolor:)
Robiłam kiedyś podobne danie, tylko ciecierzycę dawałam do sosu nie do pulpetów.
Uwielbiam 🙂
Narobiłaś mi smaka, a akurat mam mięso mielone w lodówce, więc coś mi mówi, że mam już pomysł na obiad.
Polecam, spróbuj 🙂