Domowe bułki pszenne
Nie ma to jak unoszący się w domu zapach świeżo pieczonego chleba albo bułek pszennych… Przedstawiam wam mój autorski przepis na domowe bułki pszenne, takie klasyczne z przedziałkiem i obsypane mąką. Przetestowałam go wielokrotnie. Receptura jest bardzo prosta. Trzeba tylko poczekać aż wyrośnie ciasto.
Takie domowe bułki pszenne smakują jak te tradycyjne, „nienadmuchane” z piekarni. Najsmaczniejsze są jeszcze lekko ciepłe. Do ciasta warto dodać mleka zamiast wody. Bułki będą delikatniejsze w smaku. Moje domowe bułki mają przedziałek i są obsypane mąką.
Możecie również jak w przepisie bułki pszenne na mleku wierzch posmarować żółtkiem rozkłóconym odrobiną mleka a nożem zrobić krzyżyk, wedle uznania. Takie domowe bułeczki zwykle piekę po południu, aby były gotowe na kolację. Część można zamrozić.
(8 bułeczek)
Składniki:
– 500g mąki pszennej typ 650
– 250 ml ciepłego mleka
– 20g świeżych drożdży lub 10g drożdży instant
– 1 łyżeczka cukru
– 1 jajko
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżki stopionego masła lub oleju
▌Jak upiec domowe bułki pszenne?
Jeśli używamy świeżych drożdży, wpierw przygotować rozczyn. Zagrzać w rondelku mleko, aby było ciepłe, lecz nie gorące. Drożdże wkruszyć do ½ szklanki ciepłego mleka, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na około 10 minut. Masło roztopić.
Mąkę przesiać przez sito, wsypać do większej miski. Wbić jajko, dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, sól oraz stopione masło. Wyrobić gładkie ciasto. Oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, obsypać mąką. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej formować okrągłe bułeczki złączeniem do dołu. Obsypać mąką. Przy pomocy drewnianej łyżki zrobić głębokie nacięcie tzw. „przedziałek”. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 200°C (funkcja góra-dół). Piec około 20 minut do zarumienienia. Studzić na kratce. Bułki są najsmaczniejsze świeżo upieczone. Jeśli taka porcja jest dla was zbyt duża, część bułeczek można zamrozić. Po rozmrożeniu będą jak świeżo upieczone.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Pysznie wyglądają 🙂 Zawsze powtarzam, że domowe pieczywo jest najlepsze 🙂
Domowe wypieki najlepsze 🙂
Dokładnie, bez spulchniaczy i konserwantów 🙂
Domowe wypieki są najpyszniejsze 🙂
Nie ma to jak domowe pieczywo. Ja zawsze przygotowuję wersje pełnoziarniste 🙂
Jadłabym 😀 Nigdy nie piekłam własnych bułek 😉
Czy moznacza użyć suchych drożdży ? I czy można wyrobo e ciasto zostawić na noc i rano upiec bułeczki ? 🙂
Można użyć drożdży instant, wtedy dajemy ich połowę mniej co świeżych czyli 10g. Co do zostawiania ciasta na całą noc, to nigdy nie próbowałam, więc trudno mi powiedzieć. Możesz ewentualnie spróbować, tylko ciasto powinno być przykryte ściereczką. Jeśli coś byłoby nie tak (nie wiem czy cała noc to nie za długo), to trzeba wstać trochę wcześniej rano, by mieć bułeczki na śniadanie 🙂
Bardzo lubię domowe pieczywo, a odkąd kupiłam robota planetarnego, przyrządzam je coraz częściej. Z chęcią wypróbuję przepis na takie domowe bułeczki 🙂
Z robotem zawsze łatwiej:)