Pierś z kurczaka z serem i ananasem
Pierś z kurczaka z serem i ananasem
Kotlety drobiowe wcale nie muszą być nudne. Pierś z kurczaka z serem i ananasem to świetna odmiana dla klasycznych kotletów. Wystarczy wpierw usmażyć pierś z kurczaka w panierce z bułki tartej a na koniec położyć plaster ananasa, sera żółtego i zapiec kilka minut na patelni pod pokrywką. Satysfakcja gwarantowana:) Polecam wam także pierś z kurczaka zapiekaną z pieczarkami i serem.
(Dla 3-4 osób)
Składniki:
– 1 podwójna pierś z kurczaka
– puszka ananasa w plastrach
– 15 dag sera żółtego
– 2 jaja
– szczypta słodkiej papryki i curry
– bułka tarta
– sól, pieprz
▌Jak zrobić pierś z kurczaka z serem i ananasem?
Mięso umyć, osuszyć, rozkroić na kotlety, rozbić tłuczkiem. Posolić, popieprzyć. Moczyć każdy kawałek w jajkach roztrzepanych widelcem z odrobiną soli i przyprawami, następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć kilka minut, następnie przewrócić na drugą stronę, położyć na każdej porcji plaster ananasa i porcję startego żółtego sera. Przykryć pokrywką patelnię i smażyć jeszcze kilka minut, aż ser się roztopi. Pierś z kurczaka z serem i ananasem podawać z ziemniakami albo z frytkami i surówką np. z surówką z kapusty pekińskiej i papryki.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Robię podobne, ale bez panierki. Poza tym do środka krążka ananasa, przed przykryciem go serem, fajnie jest włożyć łyżeczkę dżemu żurawinowego – znalazłam ten przepis na jakimś blogu i od tej pory zawsze tak robię 🙂
Fajny pomysł, chętnie wypróbuję patent z dżemem żurawinowym:)Dzięki za inspirację.
niesamowite masz te dania! dodaje się do obserowowanych 🙂