Kurczak w cieście francuskim
Kurczak w cieście francuskim
W kształcie apetycznych różków wypełnionych dodatkowo papryką, kukurydzą i żółtym serem. Kurczak w cieście francuskim jest cudownie chrupiący i lekko pikantny, czyli taki jak lubię. To danie na tyle sycące, iż nie wymaga dodatków.
Mięso z kurczaka jest aromatyczne za sprawą przyprawy do gyrosa, curry oraz mielonej słodkiej papryki. Polecam użyć świeżego ciasta francuskiego z lodówki, gdyż nie wymaga rozmrażania.
Kurczak w cieście francuskim sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację 😉 Przyrządzam go również na imprezy. To świetna przekąska na ciepło.
Zobacz także → kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem.
(16 sztuk)
Składniki:
– 2 opakowania ciasta francuskiego
– 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 500g)
– 1 ząbek czosnku
– 15 dag żółtego sera
– 8 łyżek ketchupu pikantnego
– 1 czerwona papryka
– 6 łyżek kukurydzy konserwowej
– 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa (opcjonalnie)
– po 1 łyżeczce curry i mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)
– 2 łyżki oleju
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– 1 jajko rozkłócone z łyżeczką mleka
– mielona ostra papryka do posypania
▌Jak zrobić kurczaka w cieście francuskim?
Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miski. Doprawić mięso solą, pieprzem, przyprawą do gyrosa, curry oraz mieloną słodką papryką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i ocet balsamiczny. Dokładnie wymieszać, by przyprawy równomiernie obtoczyły mięso.
Kurczaka podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Paprykę umyć, pokroić w kostkę, dodać do kurczaka i podsmażać jeszcze 3 minuty. Zestawić patelnię z palnika. Dodać do mięsa kukurydzę. Ser zetrzeć do miseczki na tarce o dużych oczkach.
Ciasto francuskie podzielić na 8 równych kwadratów. Środek każdego kwadratu posmarować 1 łyżeczką ketchupu. Następnie nałożyć porcję sera żółtego i trochę farszu mięsnego. Sklejać kwadraty na kształt rożków (trójkątów). Kłaść je na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia.
Każdy różek smarować jajkiem rozbełtanym z odrobiną mleka. Na koniec posypać rożki szczyptą ostrej papryki. Kurczaka w cieście francuskim piec około 20 minut w temperaturze do 200˚C, do zarumienienia. Podawać gorący solo lub ewentualnie z surówką np. surówka Coleslaw.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Robię podobne,sa bardzo pyszne:)
Bardzo kusząco wyglądają, uwielbiam ciasto francuskie 🙂
Dziękuję 🙂
Bardzo fajne danie, akurat na przystawkę karnawałową 😉
Oczywiście, jak najbardziej sprawdzi się na imprezę 🙂
Z chęcią skorzystam z przepisu i to w najbliższym czasie 🙂
Serdecznie polecam 🙂
Lubię takie przekąski 🙂