PrzekąskiSałatki i surówkiŚniadanie

Sałatka na krakersach z tuńczykiem

Sałatka na krakersach z tuńczykiem

Niezwykle efektowna, bo swoim wyglądem przypomina ciasto. Sałatka na krakersach z tuńczykiem idealnie sprawdzi się na wszelkich przyjęciach czy na świątecznym stole. To jedna z moich ulubionych sałatek. Uwielbiam ją nie tylko za ciekawy smak ale też i sposób podania. Zapewniam was, że goście będą zachwyceni taką przekąską.

Sałatka na krakersach z tuńczykiem jest bardzo łatwa i stosunkowo szybka w przygotowaniu. Potrawa wymaga tylko około 3 godzin chłodzenia w lodówce. Tyle czasu potrzeba, by krakersy zdążyły zmięknąć. Wówczas sałatkę bez problemu kroi się niczym ciasto albo tort.

Poszczególne warstwy sałatki nie wymagają solenia, ponieważ krakersy i tuńczyk są dosyć słone. Wystarczy doprawić je szczyptą pieprzu. Warstwy sałatki ułożyłam w blaszce robiąc prostokąt składający się z 5 krakersów po 3 w rzędzie. Jest to proporcja w sam raz na domowe przyjęcie. Możecie zrobić oczywiście mniejszą porcję, w zależności od indywidualnych potrzeb, układając mniejszy prostokąt np. z 4 czy 3 krakersów po 3 w rzędzie. Wówczas można dać 1 jajko mniej lub zostawić jak jest. Poszczególne warstwy będą po prostu odrobinę wyższe.

Zobacz także

sałatka na krakersach z szynką

sałatka na krakersach z pieczarkami i jajkiem

sałatka warstwowa z tuńczyka.

(15 porcji)

Składniki:

– 1⅓ paczki krakersów (3 warstwy po 15 sztuk, co daje 45 krakersów)

– 5 jajek ugotowanych na twardo

– 1 puszka tuńczyka (polecam tego w kawałkach w oleju)

– 1 mała cebula lub pół średniej

– 10-12 dag sera żółtego

– 1 ogórek kiszony

– 3-4 strąki papryki marynowanej

– 7 łyżek majonezu

– ½ łyżeczki musztardy

– pieprz

Dodatkowo:

– szczypiorek do dekoracji

Jak zrobić sałatkę na krakersach z tuńczykiem?

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać ze skorupek. Oddzielić białka od żółtek.

Warstwa serowa: ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać odsączoną z zalewy drobno posiekaną marynowaną paprykę, 3 łyżki majonezu oraz trochę pieprzu. Dokładnie wymieszać.

Warstwa z tuńczykiem: tuńczyka odsączyć z zalewy, rozdrobnić widelcem, dodać drobno pokrojony ogórek kiszony, 2 łyżki majonezu, ½ łyżeczki musztardy i szczyptę pieprzu. Wymieszać.

Warstwa z białek: białka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Połączyć z 2 łyżkami majonezu, dodać szczyptę pieprzu i wymieszać.

Warstwa z żółtek: żółta rozkruszyć w dłoniach albo zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Poszczególne warstwy sałatki układać na prostokątnej blaszce (użyłam tej do ciasta), desce lub półmisku następująco:

1. warstwa 5 krakersów po 3 w rzędzie (razem 15 krakersów na jedną warstwę) – można też użyć mniejszej ilości krakersów.

2. warstwa serowa. Należy nakładać ją ostrożnie (ja to robię widelcem), przytrzymując krakersy, gdyż łatwo się rozsuwają. Masę wyrównać.

3. warstwa krakersów

4. warstwa z tuńczykiem

5. warstwa krakersów

6. warstwa z białek.

7. warstwa z żółtek.

Wierzch sałatki udekorować posiekanym szczypiorkiem. Sałatkę na krakersach z tuńczykiem przed podaniem schłodzić minimum 3 godziny w lodówce, by krakersy zmiękły lub ewentualnie na całą noc. Kroić porcje sałatki jak ciasto i podawać do pieczywa.

Smacznego!

Helen G.

Sałatka na krakersach z tuńczykiem
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

9 komentarzy

  1. Świetny pomysł na wspaniałą sałatkę. Kradnę przepis i chętnie z niego skorzystam. Idą święta, można więc czymś niebanalnym, wyjątkowym zachwycić gości:)
    Serdecznie Cię pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button