Sałatka na krakersach z tuńczykiem
Sałatka na krakersach z tuńczykiem
Niezwykle efektowna, bo swoim wyglądem przypomina ciasto. Sałatka na krakersach z tuńczykiem idealnie sprawdzi się na wszelkich przyjęciach czy na świątecznym stole. To jedna z moich ulubionych sałatek. Uwielbiam ją nie tylko za ciekawy smak ale też i sposób podania. Zapewniam was, że goście będą zachwyceni taką przekąską.
Sałatka na krakersach z tuńczykiem jest bardzo łatwa i stosunkowo szybka w przygotowaniu. Potrawa wymaga tylko około 3 godzin chłodzenia w lodówce. Tyle czasu potrzeba, by krakersy zdążyły zmięknąć. Wówczas sałatkę bez problemu kroi się niczym ciasto albo tort.
Poszczególne warstwy sałatki nie wymagają solenia, ponieważ krakersy i tuńczyk są dosyć słone. Wystarczy doprawić je szczyptą pieprzu. Warstwy sałatki ułożyłam w blaszce robiąc prostokąt składający się z 5 krakersów po 3 w rzędzie. Jest to proporcja w sam raz na domowe przyjęcie. Możecie zrobić oczywiście mniejszą porcję, w zależności od indywidualnych potrzeb, układając mniejszy prostokąt np. z 4 czy 3 krakersów po 3 w rzędzie. Wówczas można dać 1 jajko mniej lub zostawić jak jest. Poszczególne warstwy będą po prostu odrobinę wyższe.
Zobacz także
→ sałatka na krakersach z szynką
→ sałatka na krakersach z pieczarkami i jajkiem
→ sałatka warstwowa z tuńczyka.
(15 porcji)
Składniki:
– 1⅓ paczki krakersów (3 warstwy po 15 sztuk, co daje 45 krakersów)
– 5 jajek ugotowanych na twardo
– 1 puszka tuńczyka (polecam tego w kawałkach w oleju)
– 1 mała cebula lub pół średniej
– 10-12 dag sera żółtego
– 1 ogórek kiszony
– 3-4 strąki papryki marynowanej
– 7 łyżek majonezu
– ½ łyżeczki musztardy
– pieprz
Dodatkowo:
– szczypiorek do dekoracji
▌Jak zrobić sałatkę na krakersach z tuńczykiem?
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać ze skorupek. Oddzielić białka od żółtek.
Warstwa serowa: ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać odsączoną z zalewy drobno posiekaną marynowaną paprykę, 3 łyżki majonezu oraz trochę pieprzu. Dokładnie wymieszać.
Warstwa z tuńczykiem: tuńczyka odsączyć z zalewy, rozdrobnić widelcem, dodać drobno pokrojony ogórek kiszony, 2 łyżki majonezu, ½ łyżeczki musztardy i szczyptę pieprzu. Wymieszać.
Warstwa z białek: białka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Połączyć z 2 łyżkami majonezu, dodać szczyptę pieprzu i wymieszać.
Warstwa z żółtek: żółta rozkruszyć w dłoniach albo zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Poszczególne warstwy sałatki układać na prostokątnej blaszce (użyłam tej do ciasta), desce lub półmisku następująco:
1. warstwa 5 krakersów po 3 w rzędzie (razem 15 krakersów na jedną warstwę) – można też użyć mniejszej ilości krakersów.
2. warstwa serowa. Należy nakładać ją ostrożnie (ja to robię widelcem), przytrzymując krakersy, gdyż łatwo się rozsuwają. Masę wyrównać.
3. warstwa krakersów
4. warstwa z tuńczykiem
5. warstwa krakersów
6. warstwa z białek.
7. warstwa z żółtek.
Wierzch sałatki udekorować posiekanym szczypiorkiem. Sałatkę na krakersach z tuńczykiem przed podaniem schłodzić minimum 3 godziny w lodówce, by krakersy zmiękły lub ewentualnie na całą noc. Kroić porcje sałatki jak ciasto i podawać do pieczywa.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Nigdy rybnych sałatek nie robiłam 🙂
Ja bardzo lubię 🙂
Fajny pomysł na krakersy 🙂
Przypomina mi sałatkę kijowską, wykorzystanie krakersów bardzo ciekawe 🙂
Krakersy bardzo podnoszą smak sałatki 🙂
Sałatka prezentuje się rewelacyjnie! Świetny pomysł, aby ją podać na krakersach 🙂
U mnie w domu niestety ta sałata z rybą nie zdała egzaminu 🙂
Świetny pomysł na wspaniałą sałatkę. Kradnę przepis i chętnie z niego skorzystam. Idą święta, można więc czymś niebanalnym, wyjątkowym zachwycić gości:)
Serdecznie Cię pozdrawiam 🙂
Serdecznie polecam, sałatka będzie idealna na święta 🙂