MięsaPotrawy mączne

Pierogi z pasztetową

Pierogi z pasztetową

Są łatwiejszą i szybszą wersją pierogów z mięsem. Przygotowując pierogi z pasztetową nie musimy gotować mięsa i później mielić go w maszynce. Farsz z pasztetu polecam wzbogacić dodając podsmażoną cebulkę i pieczarki. Należy je tylko jak najdrobniej posiekać oraz odcisnąć wodę z pieczarek.

Pierogi z farszem z pasztetu poznałam dzięki przyjaciółce, która jada czasem takie u swojej teściowej. Tak się nimi zachwycała, że postanowiłam zrobić tę wersję pierogów.

Pamiętajcie aby do farszu wybrać dobrej jakości pasztetową. Najlepiej kupować ją w sklepie mięsnym na wagę, niż gotową z marketu. Pasztetowa jest na ogół sprzedawana we flaku. Możecie użyć zarówno drobiowej, wieprzowej, jak mieszanej pasztetowej. Pierogi z pasztetową moim zdaniem najlepiej komponują się ze stopionym boczkiem i cebulką. Stanowią wysoko energetyczny posiłek.

Zobacz także → pierogi z kaszą gryczaną i białym serem (kresowe)

(około 50 sztuk)

Składniki:

Ciasto na pierogi:

– 500g mąki pszennej (typ 500 lub 550)

– ok. 1 szklanka gorącej wody

– 2 łyżki oleju

– 1 płaska łyżeczka soli

Farsz:

– 500g dobrej pasztetowej

– 5-6 pieczarek (opcjonalnie)

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 jajko

– 2-3 łyżki bułki tartej

– 1 łyżka smalcu

– maggi

– sól, pieprz

Dodatkowo (do polania):

– 1 cebula

– stopiony boczek

Jak zrobić pierogi z pasztetową?

Farsz: Cebulę i pieczarki obrać, pokroić jak najdrobniej. Czosnek drobniutko posiekać. Na łyżce smalcu zeszklić najpierw cebulę, następnie dodać pieczarki. Kiedy puszczą sok doprawić solą. Dodać posiekany czosnek. Smażyć jeszcze minutę i zestawić z palnika. Odcedzić na sitku z nadmiaru płynu. Pasztetową wycisnąć z flaka do miski, dodać podsmażoną cebulę, pieczarki i czosnek. Wbić jajko i dodać bułkę tartą. Farsz dokładnie wymieszać. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi. Powinna mieć wyrazisty smak.

Ciasto: Na stolnicę wysypać przesianą przez sito mąkę, dodać olej i gorącą wodę. Zagnieść elastyczne ciasto. Zagniatać do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. W razie potrzeby dodać nieco wody. Ciasto podzielić na trzy części. Wziąć jedną część, resztę zaś przykryć folią spożywczą, by nie wysychało. Każdą część rozwałkować na cienki placek. Szklaną wykrawać kółka i kłaść je na oprószonej mąką stolnicy. Kółka napełniać 1 pełną łyżeczką farszu. Dokładnie zlepiać brzegi, robiąc na koniec falbanki.

W międzyczasie zagotować osoloną wodę z w garnku, dodać odrobinę oleju (pierogi nie będą się sklejać). Pierogi wrzucać na wrzątek partiami. Gotować 3 minuty od wypłynięcia na średnim ogniu. Ugotowane pierogi nabierać łyżką cedzakową i układać na talerzach. Pierogi z pasztetową podawać polane cebulką i stopionym boczkiem.

Smacznego!

Helen G.

Pierogi z pasztetową
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

16 komentarzy

  1. Przyznam, że zaskoczył mnie ten przepis. Robię co jakiś czas pierogi ale taki farsz jest dla mnie nowością. Może kiedyś skorzystam z przepisu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button