Zupa pomidorowa z lanymi kluskami
Zupa pomidorowa z lanymi kluskami
Treściwa bo z lanym ciastem. Zupa pomidorowa z lanymi kluskami przywodzi mi na myśl czasy dzieciństwa. Taką pyszną pożywną zupę gotowała moja babcia. Lane kluski świetnie pasują do pomidorówki. Robi się je mig.
Lane kluski można lać bezpośrednio do gotującej się zupy albo do osolonego wrzątku i wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej. Jak wam wygodnie. Kluski leję do zupy, wówczas kiedy chcę ją za chwilę zjeść. Jeśli natomiast mam zamiar zjeść ją później, gotuję je w osobnym garnku w osolonej wodzie.
Wielkość lanych kluseczek można modyfikować. Są zwolennicy cieniutkich, wówczas warto lać ciasto stróżką za pomocą widelca. Osobiście wolę takie trochę grubsze. Są dla mnie bardziej wyczuwalne w zupie. Do lania klusek używam łyżki. Wybór należy do was. Tak czy owak zupa pomidorowa z lanymi kluskami jest bardzo smacznym i pożywnym posiłkiem.
Serdecznie polecam wam również inne warianty zupy pomidorowej:
zupa pomidorowa bez kostki rosołowej.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 2 l wody
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– mały kawałek selera
– por
– 1 cebula
– 1-2 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła lub smalcu
– 5 pełnych łyżek koncentratu pomidorowego 30%
– 1 liść laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 3 ziarenka pieprzu
– 3 łyżki gęstej śmietany 18%
– 2 łyżki mąki
– cukier do smaku
– odrobina soku z cytryny
– sól, pieprz
Lane kluski:
– 2 jajka
– 5-6 łyżek mąki
– 1 łyżka wody
– szczypta soli
Dodatkowo:
– posiekany koperek lub natka pietruszki do posypania
▌Jak zrobić zupę pomidorową z lanymi kluskami?
Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć, obrać. Następnie pokroić (por pozostawić w całości) w małą kostkę lub w słupki. Do garnka wlać 2 litry wody dodać warzywa, liść laurowy ziele angielskie oraz pierz w ziarnach. Doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć płomień na minimum i posolić 1 łyżeczką soli.
Cebulę pokroić w małą kostkę a czosnek drobno posiekać. Na łyżce masła lub smalcu zeszklić najpierw cebulę, po czym dodać czosnek. Smażyć jeszcze minutę. Następnie dodać do wywaru. Warzywa gotować do miękkości.
Zupę zaprawić koncentratem i dokładnie wymieszać. Spróbować czy jest wystarczająco esencjonalna. W razie potrzeby dodać go jeszcze trochę. Wyjąć por. Zupę pomidorową zaprawić mąką i śmietaną.
W 1/3 szklanki wody rozrobić dokładnie mąkę, by nie było grudek, następnie dodać śmietaną i kilka łyżek gorącego wywaru i wymieszać. Wlać do zupy, wymieszać i zagotować. Zupę pomidorową doprawić solą pieprzem, cukrem i odrobiną soku z cytryny. Przygotować lane kluski.
Lane kluski: Jajka wymieszać trzepaczką wraz mąką, wodą. Dodać szczyptę soli. Masa powinna być lejąca i jednocześnie lekko gęsta podobna do śmietany kremówki. Cienką stróżką wlewać ciasto do gotującej się na małym ogniu zupy lub osolonego wrzątku przy pomocy widelca – wówczas będą drobne lub łyżką – będą grubsze.
Lekko rozdzielać ciasto łyżką, by nie zrobiła się duża klucha. Odczekać 1-2 minuty aż kluski stwardnieją. Zamieszać. Zupę pomidorową z lanymi kluseczkami podawać posypane posiekanym koperkiem albo natką pietruszki.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Nigdy nie robiłam pomidorowej z lanymi kluseczkami. Super pomysł 🙂
Polecam, smakuje wybornie 🙂
Przyznam szczerze że nigdy nie jadłam pomidorowej z kluskami lanymi, zawsze jemy albo z makaronem albo z ryżem 🙂 czas zjeść i taką 🙂
Spróbuj kiedyś 🙂
Lubię gotować i teraz mam pomysł na poniedziałkowy obiad 🙂 Dzisiaj będzie pizza, właśnie czekam aż urośnie ciasto 🙂
Ja też dziś piekę pizzę ale na kolację 🙂
Pyszna zupa, moja mama tak robiła i ja też czasami robię pomidorową z lanymi kluskami 🙂
Moja mama nie robiła takich kluseczek 😉