Ciasteczka z czekoladą
Ciasteczka z czekoladą
To inaczej pieguski. Ciasteczka z kawałkami gorzkiej czekolady doskonale komponują się z filiżanką kawy. Są fajnie kruche z delikatną waniliową nutą. Moim zdaniem gorzka czekolada pasuje tutaj najlepiej. Dla przełamania gorzkości warto dodać do ciasta szczyptę soli.
Jeśli nie przepadacie za gorzką czekoladą, możecie użyć także mlecznej lub deserowej. Opcjonalnie czekoladę możecie zastąpić kropelkami czekoladowymi.
Kruche ciasteczka z czekoladą swoim wyglądem przypominają popularne ciasteczka pieguski. Powiem szczerze, że te domowe są jednak smaczniejsze i zdrowsze, bo bez sztucznych dodatków.
Z poniższego przepisu wychodzi 36 średniej wielkości okrągłych ciasteczek (2 blachy). Pamiętajcie, by ciasteczka układać na blaszce w odstępach, gdyż rosnąc nieco rozchodzą się na boki.
Zobacz także → ciasteczka orzechowe.
(36 ciasteczek)
Składniki:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 200g miękkiego masła lub margaryny
– ½ szklanki cukru
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 1 jajko
– ½ łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
– około 1/4 łyżeczki soli
– 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g)*
*zamiast czekolady można użyć opcjonalnie kropelek/drażetech czekoladowych
▌Jak zrobić ciasteczka z czekoladą (pieguski)?
Czekoladę posiekać na nieduże kawałki. Miękkie masło bądź margarynę utrzeć z jajkiem i cukrem w misce na gładką masę. Dodać przesianą mąkę, sodę lub proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec wsypać posiekaną czekoladę i zagnieść ciasto dłońmi (będzie trochę lepkie).
Kruche ciasto wraz miską lub owinięte w folię spożywczą wstawić do zamrażalnika na 15-20 minut (schłodzone będzie się łatwiej formować).
Z ciasta za pomocą łyżeczki nakładać małe kulki wielkości orzecha i lekko rozpłaszczać. Masa jest klejąca. Ja po nałożeniu porcji ciasta moczę łyżeczkę w zimnej wodzie i delikatnie spłaszczam każde ciasteczko, nadając mu okrągły kształt.
Ciasteczka kłaść w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasteczka z kawałkami czekolady piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 190°C przez około 15 minut do lekkiego zarumienienia. Po ostudzeniu ciasteczka z czekoladą przechowywać w zamkniętym pudełku.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Z pewnością świetnie smakują 🙂
Potwierdzam, są przepyszne 😉
Uwielbiam pieguski 🙂
Ja też 🙂
Podobne ciasteczka robi moja szwagierka i muszę przyznać że są pyszne 🙂
Dla siebie wybrałabym mleczną czekoladę 🙂
Świetne ciasteczka 🙂
Dziękuję 🙂