Roladki z kurczaka ze szpinakiem
Roladki z kurczaka ze szpinakiem
Soczysta pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem i żółtym serem. Roladki z kurczaka ze szpinakiem to dobry pomysł na niebanalny i zarazem elegancki obiad. Ilekroć je podaję, goście czy domownicy są zachwyceni. Aby potrawa była idealna, farsz ze szpinaku powinien mieć wyrazisty smak. Nie żałujcie czosnku, soli oraz czarnego pieprzu. Polecam również wzbogacić nadzienie ze szpinaku mieloną gałką muszkatołową.
Roladki drobiowe ze szpinakiem są stosunkowo łatwe w przygotowaniu. Zrobienie farszu szpinakowego zajmie wam kilkanaście minut. Szpinak mrożony z powodzeniem możecie zastąpić świeżym. Wówczas dajemy go mniej. Pamiętajcie tylko, aby bardzo ostrożnie rozbijać tłuczkiem pierś z kurczaka, by nie uszkodzić mięsa. Warto użyć do tego woreczka foliowego, dzięki któremu kotlety nie będą podziurawione.
Zobacz także
→ roladki drobiowe z czosnkiem i pietruszką
→ roladki z kurczaka z szynką i serem
→ kotlet devolay (de Volaille).
(8 roladek)
Składniki:
– 2 podwójne piersi z kurczaka
Farsz szpinakowy:
– 1 opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego (450g)
– 4 ząbki czosnku
– 150g żółtego sera lub mozzarelli
– 2 łyżki masła
– mielona gałka muszkatołowa
– sól, pieprz
Panierka:
– 2 jajka
– 3 łyżki mleka
– sól
Dodatkowo:
– mąka i bułka tarta do obtoczenia
– olej do smażenia
▌Jak zrobić roladki z kurczaka ze szpinakiem?
Farsz szpinakowy: W rondelku roztopić masło, wrzucić zamrożony szpinak (można go nieco połamać jeśli jest w formie tafli) i dusić pod przykryciem, aż się całkowicie rozpuści. Od czasu do czasu mieszać. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Szpinak doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową (powinien mieć wyrazisty smak). Jeśli okaże się zbyt wodnisty, należy wówczas przecedzić go na sicie.
Mięso: Pierś kurczaka umyć pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić na pół oraz wzdłuż. Rozbić tłuczkiem na cienkie plastry. Można zrobić to przy pomocy foli spożywczej. Każdy kotlet obsypać solą i białym pieprzem. Na każdy plaster mięsa nakładać z jednej strony porcję szpinaku, pozostawiając wolne brzegi a na wierzch posypać startym żółtym serem albo mozzarellą. Zawijać ciasno w roladkę.
Każdą roladkę obtoczyć najpierw w mące, następnie w rozbełtanym z mlekiem osolonym jajku a na koniec w bułce tartej. Roladki drobiowe ze szpinakiem i serem żółtym smażyć w nieco większej ilości tłuszczu na małym gazie pod przykryciem przez około 20-25 minut. Powinny uzyskać złoty kolor. Roladki z kurczaka ze szpinakiem podawać z ziemniakami i ulubioną surówką (u mnie surówka z marchewki i jabłka).
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Pycha:)
Pyszne te roladki 🙂
Dziękuję 🙂
Bardzo lubię takie roladki i powiem szczerze że zapominam je robić 😉
Efektowne 😉