Placki na sodzie z maślanką
Placki na sodzie z maślanką
Bardzo delikatne i puszyste. Placki na sodzie z maślanką są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Zwykle smażę je na obiad, choć świetnie sprawdzą się także na leniwe śniadanie w weekend a nawet na kolację. Placki na maślance wyglądem przypominają racuchy, choć te zwykle przyrządza się albo na proszku do pieczenia albo na drożdżach. Inne znane mi placki na sodzie to proziaki – regionalna potrawa kuchni podkarpackiej. Proziaki zawierają więcej mąki i na ogół piecze się je w piekarniku.
Dodatek sody oczyszczonej sprawia, że placki rosną podczas smażenia, choć potem lekko opadają. Soda też korzystnie wpływa na trawienie. Maślanka z kolei nadaje plackom lekkości i puszystości. Racuchy na sodzie smażę na niewielkiej ilości oleju. Możecie również 2 łyżki oleju wlać do ciasta, patelnię posmarować tłuszczem przed smażeniem i potem już nie dodawać oleju. Takie placki na sodzie swoim wyglądem będą przypominały małe naleśniczki, coś w rodzaju pancakes.
Placki z sodą i maślanką możecie podawać na wiele sposobów. Osobiście bardzo smakują mi zwyczajnie posypane cukrem pudrem albo też polane gęstą śmietaną z cukrem. Placuszki świetnie też komponują się z dżemem lub z konfiturą. Zachęcam was gorąco do spróbowania!
(28 sztuk)
Składniki:
– 500 ml maślanki
– 2 ½ szklanki mąki
– 2 jajka
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 1 płaska łyżeczka sody
– ½ łyżeczki soli
Dodatkowo:
– olej do smażenia
Dodatki (do wyboru):
◈ cukier puder
◈ konfitura/dżem
◈ syrop klonowy
◈ owoce
◈ gęsta śmietana i cukier
◈ bita śmietana
◈ sos czekoladowy
▌Jak zrobić placki na sodzie z maślanką?
Jajka wbić do miski. Wlać maślankę. Dodać cukry, sodę oraz sól. Mąkę przesiać przez sito. Dodawać po szklance do ciasta i miksować. Całość zmiksować na gładką masę. Ciasto powinno mieć lekko płynną konsystencję, nieco gęstszą od naleśników.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Drewnianą łyżką kłaść porcje ciasta, tworząc okrągłe placuszki. Zachować odstępy, bo placki rosną podczas smażenia. Placki na sodzie smażyć na niezbyt dużym ogniu do zarumienienia z obu stron. Trwa to krótką chwilę, około 2-3 minuty.
Placki na sodzie i maślance podawać z dowolnymi dodatkami np. posypane cukrem pudrem, z dżemem albo polane syropem klonowym i udekorowane owocami.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Uwielbiamy takie placuszki na śniadanko 🙂
Ja również 🙂
Idealne na śniadanie, kolację i podwieczorek 😉
Zgadzam się 🙂
Na dobry początek dnia idealne 🙂
Zdecydowanie tak, choć częściej zdarza mi się je smażyć na obiad 🙂
Jakie pulchniutkie, wyglądają bardzo smakowicie 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
Super placuszki 🙂 Na śniadowianko idealne 🙂
Bardzo lubię takie placki, w każdej z wymienionych wersji 🙂 No, może najrzadziej jadam z cukrem pudrem, bo jednak o linię trzeba dbać :-))
Placuszki wyszły smaczne oj smaczne 🙂 już zjedzone
Bardzo mi miło, że smakowały 😉 Pozdrawiam *)
Świetny pomysł na śniadanie z miodem i owocami 🙂
Ostatnio robiłam ciasto z maślanką było przepyszne. Te placki również świetnie się prezentują 🙂
Robiłam ostatnio ciasto z maślanką. Było przepyszne, coś czuję, że te placki też są 🙂
Ja często robię na kefirze, za sodą nie przepadam strasznie mnie pali, więc daruję sobie jej większą ilość.
Z kefirem też są smaczne 🙂 Sodę możesz zastąpić proszkiem do pieczenia 🙂