Zupa-krem czosnkowa
Zupa-krem czosnkowa
Rozgrzewająca, wzmacniająca i niezwykle aromatyczna. Zupa-krem czosnkowa jest doskonała na chłodne dni oraz w przypadku grypy czy przeziębienia. Uważany za naturalny antybiotyk czosnek, działa silnie bakteriobójczo, wirusobójczo oraz grzybobójczo. Zupa ta za sprawą dodatku serka topionego (daję ten z szynką), zyskuje na smaku. Ma też kremową konsystencję.
Polecam wpierw ugotować wywar z warzyw (bulion), bo nie dość że jest bardzo zdrowy, to zupa dzięki jego dodatkowi jest po prostu smaczniejsza niż gotowana na tzw. kostce rosołowej. Bulion oczywiście można wzbogacić dodatkiem mięsa. Jak zupa-krem czosnkowa, to koniecznie z aromatem tymianku i majeranku i dodatku pikantnego chili. Potrawa ta idealnie smakuje ze startym żółtym serem oraz z grzankami, bądź z podsmażoną bagietką.
Polecam wam również zupę-krem cebulową oraz zupę-krem z porów.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 9 ząbków czosnku
– 2 cebule
– 2 l bulionu warzywnego (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, por, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskiego) lub ewentualnie z kostki
– 4 średnie ziemniaki
– 2 łyżki masła (użyłam klarowanego)
– 1 trójkącik sera topionego
– 2 łyżki gęstej śmietany
– po ½ łyżeczki majeranku i tymianku
– szczypta chili
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– 4 kromki chleba (najlepiej czerstwego), pokrojonego w kostkę, podsmażone na oliwie z oliwek. Można użyć także bagietkę. Wtedy smażymy całe kromki, wcześniej natarte przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
– szczypiorek do dekoracji
▌Jak zrobić zupę-krem czosnkową?
Wpierw przygotować wywar z warzyw. Umyte i obrane marchewki, pietruszkę oraz por zalać 2 l wody, dodać liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego. Jak się wywar zagotuje, posolić 1 łyżeczką soli. Dusić na wolnym ogniu przez 30 minut, do miękkości warzyw. Następnie ugotowane warzywa wyłowić (por wyrzucić), przydadzą się np. na sałatkę jarzynową. Liść laurowy i ziele angielskie pozostawić.
Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Cebule i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, podsmażyć cebule wraz z czosnkiem. Następnie przełożyć je do garnka z bulionem. Dodać ziemniaki. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 minut, od miękkości ziemniaków. Wyjąć liść laurowy i ziele angielskie. Doprawić zupę do smaku solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem oraz chili. Na koniec dodać 1 trójkącik serka topionego, dokładnie rozpuścić oraz zahartowaną w niewielkiej ilości wywaru śmietanę. Zmiksować zupę na gładki krem.
Przygotować grzanki z chleba pokrojonego w kosteczkę lub kromki bagietki natarte ząbkiem czosnku. Podsmażyć na oliwie z oliwek lub zapiec skropione oliwą w piekarniku. Zupę-krem czosnkową podawać w miseczkach (kokilkach) z dodatkiem grzanek, szczypiorku i tartego żółtego sera. Wierzch można posypać szczyptą ostrej papryki.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Pierwszy raz zupe czosnkowa jadlam w Hiszpanii-nie byla wyjatkowa :)))) Twoj przepis ma inne skladniki i w zwiazku z tym pewnie bedzie lepsza:))) Moj dom „stoi na zupach”wszyscy je lubimy,wiec lubie zupowe przepisy:))) pozdrawiam
Uwielbiam takie smaki:)
Ja również 🙂