Kartacze z mięsem
Kartacze z mięsem
Znane też jako cepeliny. Kartacze z mięsem mielonym to jedna z potraw regionalnych Podlasia i Suwalszczyzny. Na Litwie kartacze są określane jako cepeliny. Kartacze to kluski z surowych startych ziemniaków i tych gotowanych, wypełnione mięsnym nadzieniem i oblane sowicie stopionym boczkiem oraz cebulką.
W smaku przypominają klasyczne pyzy, z tą różnicą że różnią się od nich kształtem. Pyzy są okrągłe zaś kartacze podłużne. Ilość dodanej do ciasta mąki ziemniaczanej zależy do gatunku ziemniaków. Najlepiej jest wybierać te mączyste oznaczone jako B albo BC. W przypadku ziemniaków bardzo wodnistych, ilość mąki będzie większa.
Zobacz także → pyzy z mięsem.
(około 20 sztuk)
Składniki:
Ciasto ziemniaczane:
– 2 kg ziemniaków najlepiej z gatunku mączystych
– 1 jajko
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka soli
Farsz mięsny:
– 600 g ugotowanego i zmielonego mięsa z łopatki albo szynki (można dać ewentualnie też mięso z rosołu)
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 2-3 łyżki smalcu
– 1 łyżka majeranku
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– 200g boczku wędzonego*
– 1 cebula
– 2 łyżki oleju
*można dać też trochę słoniny
▌Jak zrobić kartacze z mięsem?
Farsz mięsny: Mięso ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ostudzić i zmielić w maszynce do mięsa. Cebule pokroić bardzo drobno, czosnek posiekać. Na smalcu zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać do mięsa. Wbić jajko. Masę doprawić solą, pieprzem oraz tartym w dłoniach majerankiem. Farsz powinien mieć wyrazisty smak.
Ciasto ziemniaczane: Ziemniaki podzielić na 3 części, jedną część (1/3) ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę lub bardzo dokładnie utłuc. Resztę (2/3) ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki bardzo dokładnie odcisnąć z soku. Sok pozostawić, odczekać parę minut, płyn zlać. Powstały na dnie krochmal dodać do ciasta ziemniaczanego.
Ziemniaki tarte połączyć z ugotowanymi, wbić jajko, dodać sól oraz dodać mąkę ziemniaczaną. W przypadku bardzo wodnistych ziemniaków dodać jeszcze trochę mąki, ale też nie za dużo bo ciasto będzie potem za twarde. Ciasto podzielić na 3 części. Z każdej uformować na podsypanej mąką stolnicy wałek. Kroić kawałki o długości około 4-5 cm. Każdy rozpłaszczyć w dłoni kłaść porcję farszu mięsnego i zlepiać. Formować owalne pyzy.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem odrobiny oleju. Kartacze gotować partiami 20 minut od wypłynięcia na małym ogniu. Kartacze nakładać łyżką cedzakową talerze.
Przygotować omastę: Na patelni stopić najpierw pokrojony na kawałki boczek lub i słoninę. Cebulę pokroić w niedużą kostkę. Dodać do boczku, smażyć jeszcze kilka minut aż lekko się zezłoci. Gorące kartacze polewać boczkiem z cebulką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Dziękuję za ten przepis 😉 uwielbiam kartacze ale nigdy ich nie robiłam i nie umiem „chyba ” 🙂 i jutro będę próbować bo aż mi tu pachną 😉
Serdecznie polecam 🙂 Choć są pracochłonne, to warto je zrobić 🙂
Pyszne danie 🙂 Uwielbiam kartacze, ale zdecydowanie zbyt rzadko je robię.
Przyznam, że jest to dość pracochłonne danie, lecz zdecydowanie warte pracy 🙂