Sałatka z czerwoną fasolą i szynką
Sałatka z czerwoną fasolą i szynką
Z dodatkiem jajek, selera konserwowego i kukurydzy. Sałatka z czerwoną fasolą i szynką ma ciekawy słodkawy smak. Za sprawą kolorów warzyw, fajnie prezentuje się w salaterce.
Sałatka z fasolą i jajkiem jest nie tylko smaczna ale i bardzo łatwa w przygotowaniu. Proste składniki tworzą niebanalną całość. Sałatka z czerwonej fasolki to świetna opcja zarówno na co dzień, jak i na okazje. Serdecznie polecam!
Zobacz także
→ sałatka z ananasem i czerwoną fasolą
→ sałatka z czerwoną fasolą i selerem konserwowym.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 1 puszka fasoli czerwonej konserwowej
– 3 jajka
– 1 puszka kukurydzy konserwowej
– 1 słoik selera konserwowego
– 150g szynki w kawałku
– pół białej części pora
– kilka łyżek majonezu
– 2 łyżeczki musztardy
– sól, pieprz
▌Jak zrobić sałatkę z czerwoną fasolą i szynką?
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę i włożyć do miski. Fasolę, kukurydzę i seler odsączyć na sicie. Fasolkę przelać wrzątkiem. Por drobno pokroić, posypać obficie solą. Po chwili ugnieść dłonią, by zmiękł. Dodać do reszty składników. Szynkę pokroić w kostkę.
Dodać do sałatki majonez oraz musztardę. Posolić, posypać pieprzem. Sałatkę dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Sałatkę z czerwoną fasolą i szynką serwować z dodatkiem pieczywa. Można udekorować natką pietruszki.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Bardzo apetyczna, lubię sałatki z fasolą 🙂
Dziękuję 🙂 Ja również 🙂
Smaczna i bardzo pożywna sałatka 🙂