Mizeria z ogórków
Mizeria z ogórków
W wersji na słodko ze śmietaną. Mizera z ogórków to jedna z najpopularniejszych surówek do obiadu wśród Polaków. Większość z nas przepada za tą orzeźwiającą surówką z ogórków. Mizera jest szczególnie smaczna latem, z użyciem ogórków gruntowych. Lubię tę surówkę za świetny smak i prostotę.
W domach czy barach mlecznych króluje mizeria ze śmietaną, a czasem z jogurtem. Spotkałam się także z przepisem na mizerię z cebulą, na słono. Mizeria bardzo zyska na smaku, jeśli dodamy do niej świeży koperek albo szczypiorek.
Zobacz także → pomidory ze śmietaną.
(Dla 2 osób)
Składniki:
– 1 ogórek szklarniowy albo 2 gruntowe w sezonie
– 2-3 łyżki gęstej śmietany*
– 1 łyżeczka majonezu (opcjonalnie)
– garść posiekanego koperku
– 2 łyżeczki soku z cytryny (wedle smaku)
– cukier do smaku
– sól, pieprz
*zamiast śmietany można użyć gęstego jogurtu
▌Jak zrobić mizerię?
Ogórka umyć, obrać ze skórki i pokroić w cienkie talarki. Posolić i odstawić na kilka minut aż puści sok. Następnie ogórka odcisnąć z nadmiaru soku. Koperek drobno posiekać nożem.
W kubeczku śmietanę doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Wymieszać z ogórkami i koperkiem. Podawać od razu. Surówka Mizeria pasuje zarówno do mięs, ryb jak i kotletów warzywnych.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Zimą robię ogórki z octem ryżowym, ale latem nic nie smakuje tak świetnie jak mizeria.
Dokładnie tak 😉